Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

18 ezer tankönyv hiányzik még az iskolákból

konyvekMég körülbelül 15-18 ezer tankönyv nem került kiszállításra az iskolákba - mondta el Arany Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Ezek többségét szeptember ötödikéig, a pótrendelés keretében kérték az iskolák, és a jövő hét elején szállítják ki. Az őszi szünetig néhány cég nem tudta teljesíteni a rendelést, ezek nagyrészt olyan könyvek, amelyeket valamiért újra kellett nyomtatni, tehát a kiadóknak sem volt belőlük raktáron. A pótrendelések során megrendelt könyvek többségét már a héten kiszállították, és jövő hét elején várhatóan a maradék rendelést is teljesítik.

Arany Tamás elmondása szerint két-három olyan cég van, amelyek az alaprendelésben megrendelt könyveket sem tudták még beszállítani. Több esetben nem is Magyarországon gyártották ezeket a könyveket, és a külföldi beszállító nem tudott nekik sem teljesíteni. Ezeknek a cégeknek kötbért kell majd fizetniük, igaz, ettől még a tankönyvek nem érkeznek meg időben. Ilyen esetekben, ha a teljesítés kilátástalannak tűnik, akkor más kiadványokkal próbálják pótolni a kiesett tankönyveket.

Arany Tamás magyarázata szerint az iskolai tankönyvellátást három részre kell bontani. Az egyik része az alaprendelés: ezt az iskolák tavasszal, nyár elején adják le a könyvtárellátónak. Az alaprendelés során kért tankönyveket a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. már kiszállította az iskolákba, csak alig pár száz darabbal maradtak még adósok.

Az iskoláknak lehetőségük van pótrendelést is leadni, ez az őszi beiratkozáshoz köthető. A szeptember 5-ig megrendelt könyvek többsége is már kiszállításra került, csak mintegy 15-18 ezer tankönyvet várnak még a diákok. Ez a szám is tovább csökkent egyébként a héten, de a kiszállításokat az őszi szünet miatt leállították egyelőre – tette hozzá Arany Tamás. Az iskolai tankönyvellátás harmadik részét képezik az úgynevezett évközi rendelések. Ennek keretében a könyvtárellátó egész évben teljesít megrendeléseket.

penzcentrum.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner