Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

200 éve született Balassa János, a hazai sebészeti oktatás atyja

”muto"Épp 200 éve, 1814. május 5-én született Balassa János, egyetemi tanár és akadémikus, a modern sebészeti gyakorlat és képzés megteremtője. Balassa Sárszentlőrincen született, apja evangélikus lelkész volt, aki a lelkipásztori teendők mellett ellátta a faluban a kisebb-nagyobb orvosi eseteket is. A fiatal Balassa tanulmányait a szentlőrinci algimnáziumban, Sopronban, majd a pozsonyi líceumban végezte. Orvosi tanulmányait a Pázmány Péter Egyetemen kezdte, diplomáját végül Bécsben szerezte meg, 1838-ban. A következő évtől már műtőorvos volt a bécsi sebészeti klinikán, 1841-ben már ő volt a bécsi közkórház másodorvosa, később pedig helyettes főorvosa.

A bécsi szakmai körökben elismert orvosnak számított, de hazaszeretete nem hagyta nyugodni, így amikor Pesten megüresedett a sebészeti tanszék, rögtön beadta pályázatát. Vallása ugyan hátránynak számított, de miután bravúros műtétet hajtott végre az udvari kancellárián dolgozó gróf Lónyai János testvérén – eltávolítva egy tévesen daganatnak diagnosztizált tályogot a beteg nyakáról – a király 1843. március 21-én aláírta kinevezését. Balassa ekkor 29 éves volt, és mielőtt elfoglalta volna a pesti tanszéket, hosszabb nyugati tanulmányútra ment.

Hazatérése után, a német és orosz sebészeket megelőzve, ő alkalmazott először Magyarországon éteres altatást. Az 1948-49-es szabadságharc idején a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium tanácsosa, az orvosi kar és a honvédkórház igazgatója volt. A szabadságharc leverése után megfosztották tanszékétől és bebörtönözték. Battyány mellett volt, mikor az felvágta ereit. Balassa ellátta sebeit, és tiltakozott a sebesült ember akasztása ellen. Mivel a kivégzést az osztrákok nem akarták halogatni, ezért Battyányt végül agyonlövették. Balassa 1849. november 23-án szabadult, uralkodói kegyelemmel, 1851-ben pedig visszatérhetett a katedrára. Ekkoriban tette le a korszerű sebészeti oktatás alapjait, ami gyakorlatokra épült. A magyar nyelvű orvosi szaknyelv megteremtéséért is sokat tett, óráin fele időben németül, fele időben magyarul beszélt, de a német nyelvet egyre kevesebbet használta, és végül teljesen el is hagyta.

Hazánkban ő alkalmazott először gipszkötést a törött csontok rögzítésére. Igazolta, hogy bizonyos sérüléseknél a nyugalom, a végtag folyamatos rögzítése a gyógyítás fontos tényezője. Komoly eredményeket ért el a ficamok műtéti megoldásaiban, a magyar sebészeti gyakorlatban ő használta először a nyílt törés kifejezést. Híres műtéte volt a gégesipoly fedése kettőzött szabad lebennyel, de ő volt az, aki először végzett Magyarországon sikeres hasmetszést, urológiai (húgykő) műtéteket. Továbbá bevezette a vizeletvizsgálatot, a gégetükrözést, és ő honosította meg a fecskendő használatát. Nevéhez fűződik a műtéti bemosakodás is.

Balassa munkásságának köszönhető a Képző műtétek című, színes képekkel illusztrált atlasz, valamint az Orvosi Hetilap megalapítása is. Közreműködött az Országos Közegészségügyi Tanács létrehozásában, amelynek ő volt első elnöke. Erzsébet királyné őt választotta magyarországi orvosául, így ő volt a királyné szülészorvosa Valéria főhercegnő születésekor, 1868. április 22-én. Balassa ugyanebben az évben – december 9-én halt meg vakbélgyulladásban. Az ő nevét viseli a Magyar Sebészeti Társaság legrangosabb kitüntetése, az 1906-ban alapított Balassa János Emlékérem. Névadója a Tolna Megyei Balassa János Kórháznak, valamint a pécsi és a budapesti Semmelweis Orvostudományi egyetem kollégiumának is.

mtva.hu

inforadio.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner