Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

299 iskola kapott mentoráló intézményi tanúsítványt

mentori_tanusitvanyKedden 299 iskolának adtak át mentoráló intézményi tanúsítványt Budapesten. Az intézményeket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) pályázati úton választotta ki, a jövőben ezeknek az iskoláknak az lesz a feladata, hogy módszertani központokként működve segítsék a többi állami iskolát az eredményes gyakorlatok átvételében és alkalmazásában. Az ünnepségen részt vett Pölöskei Gáborné, köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár, aki gratulált a nyertes iskoláknak, hogy mentoráló intézmények lettek.

Az államtitkár elmondta, hogy ezek az intézmények többet tudnak, és segíteni kívánják a diákokat és a pedagógustársaikat. A különféle projektek közül ez az egyik leghasznosabb, mert ezen keresztül át tudják adni azt a módszertant, amely sok gyermek nevelését, tanítását elősegítheti. Pölöskei Gáborné hozzátette, szeretnék, ha nemcsak a mentoráló iskolák nyitnák meg a kapuikat, hanem minél több iskola érdeklődne az új módszerek iránt, hogy az innovatív információk nagyon gyorsan eljussanak a pedagógusokhoz. “Tanár nélkül nem működik az iskola, innovatív tanár nélkül pedig különösen nem” – jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Hanesz József, a Klik megbízott elnöke elmondta, hogy a központot számos kritika érte korábban, elismerve, hogy ezek közül némelyik jogos volt. Véleménye szerint a Kliknek is változtatnia kell a mentalitáson, az intézményeknek pedig erre befogadónak kell lenniük. Az érintett 299 iskola példát mutatott, hogy milyen utat kell járniuk az intézményeknek – hangsúlyozta Hanesz, aki arra bíztatta a többi iskolát, hogy gyűjtsék folyamatosan a jó technikákat.

Kajdi Ákos, a Klik fejlesztési és projektigazgatója elmondta, hogy az augusztusi határidő végéig több mint 300 iskola adott be pályázatot. A cél az volt, hogy a lehető legtöbb intézményben próbáljanak meg fejlesztéseket megvalósítani. Kajdi úgy látja, hogy az iskolák ügye nemcsak a diákokra és a pedagógusokra tartozik, hanem a szülőkre, az önkormányzatokra és a civilekre is.

A 299 iskola 352 módszertani modellt kínál az intézményeknek ebben a tanévben. Ezek a modellek egytől egyig valós pedagógiai problémákra adnak megoldási javaslatokat. A mentoráló intézmények havi rendszerességgel óralátogatási lehetőséget nyújtanak és műhelymunkát szerveznek a környező iskolák pedagógusai számára, annak érdekében, hogy a módszerek átvétele és beépítése minél sikeresebb legyen. A projekt 450 millió forintból valósul meg az idei tanévben.

boon.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner