Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

3,8 milliárd forint támogatás óvodáztatásra és egészségügyi képzésre

buborekBalog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdai budapesti sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány 3,8 milliárd forint uniós forrással kívánja támogatni a jövőre bevezetésre kerülő kötelező óvodáztatást, illetve az egészségügyi dolgozók képzését és pályán maradását. Utóbbira 2,5 milliárd forintot szánnak, a kisgyermekkori nevelést pedig 1,3 milliárd forinttal támogatnák. A program új elnevezése Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program (EFOP).

Jövő szeptembertől lép életbe az a jogszabály, amely előírja, hogy a gyerekeket már három éves koruktól kötelező óvodába íratni. A miniszter elmondása szerint a cél az, hogy az óvodában valóban felkészítsék a gyermekeket az iskolára, különös tekintettel a hátrányos helyzetű térségekre. A program keretében az óvónők, óvodapedagógusok képzésére is nagyobb hangsúlyt fektetnek majd. Balogh úgy gondolja, hogy a létrehozott 4 ezer óvodai férőhely elegendő lesz ahhoz, hogy az intézmények jövő ősszel elkezdhessék a munkát. Ebbe belekalkulálták a felmentéseket is, tehát azokat az eseteket, amikor úgy látják, hogy az intézkedés alól mentesíthetők a gyermekek. Ebben az évben költségvetési forrásból 800 millió forintot, uniós forrásból pedig 10 milliárdot fordítottak óvodaépítésre.

A másik pályázattal a pályaelhagyást szeretnék csökkenteni az egészségügyben, illetve vonzóvá szeretnék tenni a pályát a fiatalok számára és azoknak is, akik már ott dolgoznak, de képzettségük nem megfelelő. A pályázatokat állami intézmények számára írják ki és a kormány fog döntést hozni.

Köpeczi-Bócz Tamás helyettes államtitkár elmondta, hogy az első pályázati programban a tervek szerint 800-1000 óvoda vehet részt. Első sorban azok az intézmények kapcsolódhatnak be a programba, amelyekben a hátrányos helyzetűek arány eléri a minimum 15 százalékot. Az államtitkár hozzátette, hogy a program fontos célterületei a tanügyigazgatásban önkormányzatoknál, fenntartóknál dolgozók, akik számára a kötelező óvodáztatás új feladatokat jelent majd. A szakembereket felkészítik és rostálják, hogy csak a legjobbak kerüljenek be a végén.

Az egészségügyet érintő program régi adósága a kormánynak – mondta az államtitkár. Ennek keretében, a kórházak javaslata alapján azokat az ápolókat zárkóztatják fel, akiknek nincs OKJ-képzettségük. A keretösszeg körülbelül ezer fő képzésére lesz elegendő, ebből 875-en szerezhetnek OKJ-s képzést. A program 2015 első negyedévében indul és 2016 végére zárulhat le.

ma.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner