Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Állásbörze, egy jó lehetőség

ÁllásbörzeAz egyetemi évek általában a tanulásról, a barátságokról és a bulikról szólnak. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a diplomával a kezünkben, hirtelen ott találhatjuk magunkat a munkaerőpiacon. Akinek ez egy teljesen ismeretlen terep, az könnyen lemaradhat az álláskeresésben. Az ősszel és tavasszal megrendezett állásbörzék, remek alkalmat teremtenek, hogy az egyetemisták próbálgassák a szárnyaikat.

Milyen előnyei vannak?

Az állásbörze alapvetően egy olyan fórum, ahol találkozhatunk a leendő munkaadóinkkal. Itt természetesen nem arra kell gondolni, hogy konkrétan megtaláljuk azt a céget, ahol el fogunk helyezkedni, de ilyen is előfordul. Sokkal inkább úgy kell rá gondolni, mint egy hely ahol az addigi elképzeléseink megmérettetnek. Megtapasztalhatjuk, hogy miben vagyunk jók, vagy kevésbé képzettek, és így már a képzés során oda helyezhetjük a hangsúlyt, amivel sikeresebbek leszünk a munkaerőpiacon. Nagyon fontos, hogy gyakorolhatjuk azt a kommunikációs szituációt, amikor a munkaadóval kell tárgyalni. Magyar és idegen nyelvű állásinterjúkon vehetünk részt, és teszteket tölthetünk ki. Érdekes lehet találkozni azokkal a kortársakkal is, akikkel vélhetően együtt fogunk pályázni az állásokra. Ez motiváló lehet, ha az ismerkedések során azt tapasztaljuk lemaradtunk valamiben. A velük és a cégek képviselőivel folytatott beszélgetések, rengeteg hasznos információt szolgáltathatnak.

Mit tegyünk az állásbörzén?

Mivel egy elég nagy kiterjedésű, sokszereplős rendezvényről van szó, az a legjobb, ha előre megtervezzük mit és mikor fogunk megnézni. Hasznos, ha sorrendet állítunk fel, és először a legfontosabb, legszimpatikusabb cégekkel foglalkozunk, mert gyakran nagy a tömörülés. Lehet, hogy stréberségnek tűnik, de egy lista összeállítása is nagy segítség lehet. Ebben összegezhetjük a cégeket, különböző paraméterek alapján. Kik a cég vezetői, milyen állásokat hirdetnek, milyen területeken érdekeltek, és bármi ami fontos lehet a számunkra.

A dresszkód

Az állásbörze nem olyan hivatalos, mint egy állásinterjú ezért nem kell öltönyben vagy kosztümben megjelenni, de ajánlott nem is a leglazább utcai viseletünkben menni. A lényeg, hogy a cégek képviselői felé mit sugározunk. Ami leginkább szeretnek, az a nyitottság, a közvetlenség, a talpraesettség, és az is jól jöhet, ha látják, hogy tájékozottak vagyunk a tevékenységükkel kapcsolatosan.

Mindenképpen vigyünk magunkkal több – akár 70-80 darab – önéletrajzot is, melyet otthagyhatunk a kiválasztott cégeknél. Pár héttel, hónappal az állásbörze után pedig érdeklődhetünk a megadott telefonszámokon, hogy sikerült-e átnézni az anyagunkat és milyen esélyeink vannak.

felvi.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner