Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Hétfőn megkezdődnek az érettségi vizsgák

erettsegiSok középiskolában a hosszú hétvége miatt már ma elballagtak a végzős diákok, jövő héten pedig megkezdődik a 2013/2014-es tanév tavaszi érettségi időszaka. Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tantárgyak írásbeli vizsgái kezdik meg a sort. Az Oktatási Hivatal (OH) adatai szerint idén csaknem 118 ezer diák készül leérettségizni.

Megengedett segédeszközök az érettségin

segedeszkozokKözelegnek az érettségik, az intenzív felkészülés ideje ez a középiskolai végzős diákok számára. Talán nem haszontalan dolog összefoglalni, hogy a sok tanulás mellett milyen segédeszközök állnak az érettségizők rendelkezésére. Ezekre kevesen fordítanak figyelmet, pedig egy-egy ilyen segédlet akár értékes plusz pontokat is hozhat a vizsgák során, így nagyban megkönnyíthetik a dolgunkat. De melyek hát azok a segédeszközök, amelyek használata megengedett az érettségi vizsgák során?

Így védi az állam májustól a magyar termőföldet

”foldtorveny"Május elsején megszűnik a külföldiek földvásárlási moratóriuma, és életbe lép az új földtörvény. Az új jogszabály fő célkitűzése, hogy a magyar termőföld ne lehessen spekuláció tárgya, és alapvetően maradjon magyar tulajdonban. A földvásárlási moratórium megszűnésével az uniós polgárok a jövőben ugyanolyan elbírálás alá esnek majd, mintha belföldiek lennének, amennyiben megfelelnek a jogszabályban foglaltaknak.

Befejeződtek a középiskolai felvételik

felveteliAz Oktatási Hivatal (OH) csütörtöki tájékoztatója szerint véget ért a középiskolák általános felvételi eljárása. Mint elmondták, a nyolcadikos diákok csaknem 97 százaléka nyert felvételt valamely középiskolába. A mai nappal bezárólag minden jelentkezőt ki kell értesítenie az iskoláknak a felvételi döntésükről.

A Wikipediáról tanul a Z-generáció

”tanulas"Április elején jelent meg a 2012-es PISA-felmérés kiegészítő vizsgálata. A korábbi eredményekből már megtudhattuk, hogy szinte valamennyi vizsgált területen romlott a magyar oktatás: tanulóink a matematika, a szövegértés és a természettudományok területén az OECD-országok átlaga alatt teljesítenek. Mindez azért is szomorú, mert a ’80-as években még világelsőnek számítottunk. A mostani kiegészítő vizsgálatok a problémamegoldásra helyezték a hangsúlyt, és az eredmények bizony lehangolóak.

Oklevélhez juthatunk az ingyenes, online SAP oktatással

”onlineÚjabb tananyagok váltak elérhetővé az ingyenes képzéseket nyújtó openSAP platformján. A tanfolyamok nagy része a szoftverfejlesztés iránt érdeklődőket célozza meg, de mellettük a célközönség részét képezik az üzleti területen dolgozók is, valamint a felsőoktatásban tanuló hallgatók is.

Tragédia a Mount Everesten: a serpák fontolgatják a bojkottot

”MountA világ legmagasabb hegye sosem volt veszélytelen, az eddigi legtöbb halottal járó pénteki jéglavina azonban felbolygatta a serpa közösséget. Hétfőn égették el a 13 eddig megtalált áldozat közül hat serpa hegyi vezető földi maradványait, de még eltűntként keresnek három embert. A buddhista szertartást több százan kísérték figyelemmel, a hamvasztás során több tucat szerzetes énekelt az áldozatok lelkének kiszabadulásáért.

Magyarországra is visszatérhet a malária

”malaria"Magyarországon sokan csak a kalandregényekből ismerhetik az olyan, egzotikusnak számító kórságokat, mint a malária, de komoly esély van arra, hogy nemsokára testközelben is találkozhatunk ezzel a betegséggel. Nem mintha ez új dolognak számítana, a malária egykor elterjedt betegség volt Európa nagy részén, de jó ideje már, hogy azt hihetjük, hogy sikerült legyőznünk a betegséget.

Tankönyvbotrány: egyre többen tiltakoznak

”tankonyv"Történészek és társadalomtudósok egy csoportja petíciót indított útjára, melyben tiltakoznak az iskolai tankönyvválasztás szabadságának megszüntetése ellen. Azzal, hogy az állami oktatási intézményekben csak két-három tankönyvkönyvből lehet választani tantárgyanként, jól bevált, minőségi tankönyvek szorulnak ki az oktatásból.

Oldalak

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner

április 2014

Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner