Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Fejlesztések az oktatási rendszerben

diakokPedagógusoknak, és az oktatás területén tevékenykedő szakembereknek tartottak konferenciát szerdán, Békéscsabán. Az összejövetelen szó esett számos dologról, többek között a köznevelésben, az oktatási rendszerben lezajlott változásokról. A résztvevők a konferencián képet kaphattak arról is, hogy a jövőben milyen fejlesztésekre, tervekre, lehetőségekre számíthatnak.

Átszervezés vár a pécsi óvodákra szeptembertől

óvodaVárhatóan több pécsi óvodást is érint majd a férőhelyek átszervezése. A változtatások azért szükségesek, mert az elmúlt években csökkent az élve születések száma, igaz, ennek ellenére lesz néhány intézmény, ahol számítani lehet bővítésékre is a jelentkezések függvényében. A szakemberek azzal kalkulálnak, hogy idén várhatóan több gyerek születik majd.

Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák

erettsegiAz Oktatási Hivatal keddi tájékoztatója szerint rendben véget értek az idei írásbeli érettségi vizsgák. Az elmúlt 16 napban mintegy 117.800 érettségiző írta meg a vizsgákat, összesen 1.190 helyszínen. Az Oktatási Hivatal 7.650 dobozban jutatta el azt a 38.100 biztonsági fóliatasakot a vizsgák helyszíneire, amelyek tartalmazták a vizsgákhoz szükséges 1.016.290 feladatlapot és CD-t.

Súlyos a tanulóhiány az oktatásban?

iskolaMendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökének múlt heti bejelentéséből kiderült, hogy nagyon komoly tanulóhiány alakult ki a magyar oktatási rendszerben. Az ország déli részén mintegy 2000 diák hiányzik majd az őszi tanév megkezdésekor. Legalábbis erről árulkodik, hogy körülbelül ennyi hely maradt üresen a helyi gimnáziumokban, szakközépiskolákban valamint szakiskolákban.

Iskolai közösségi szolgálat: a kulturális intézményekben is terjed

muzeumA kulturális intézmények is egyre gyakrabban válnak az iskolai közösségi szolgálat színtereivé. Ehhez kapcsolódva dolgozott ki ajánlást az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Kultúráért Felelős Államtitkársága és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI), amely május 26-án kerül bemutatásra.

Miért szorulnak ki az autista gyerekek a közoktatásból?

Kép neve, vagy ami rajta láthatóEurópa több országában és az Amerikai Egyesült Államokban is jellemző, hogy az oktatási rendszer még az enyhén szellemi fogyatékos gyerekek képzést is vállalja. Magyarországon sajnos az tapasztalható eközben, hogy még a fogyaték nélküli autista gyerekek sem férnek bele a hagyományos állami képzésbe. Annak ellenére, hogy ők is tankötelesnek számítanak, csak fizetős magániskolákba járhatnak, miközben ők is jogosultak lennének az államilag finanszírozott oktatásra.

Személyi változások várhatók az oktatásügyben

iskolaMegkezdődtek a személycserék az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi). Első körben Kerékgyártó Sándort, Educatio Kft. vezetőjét bocsátották el azonnali hatállyal múlt csütörtökön. Ez a tárca egyik kiemelten fontos intézménye, amely milliárdos értékű beszerzéseket bonyolít, és amely a magyar köz- és felsőoktatás tartalmi, módszertani megújításával, központi oktatásügyi szolgáltatások fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik.

Gyerekek gyűjtenek az iskoláknak

taneszkozA középiskolás diákokból álló Szabad Oktatást csoport adománygyűjtő akciót indított el azzal a céllal, hogy a rászoruló iskolákat megfelelő taneszközökkel tudják ellátni. A csoport tagjai így kívánják felhívni a figyelmet arra, hogy rengeteg iskolában előfordul, hogy nincs elegendő pénz az olyan alapeszközökre, mint a papír, filc vagy a kréta. Gyakran az s megtörténik, hogy a tanárok és a szülők veszik meg a szükséges kellékeket.

Oldalak

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner

május 2014

Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner