Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

A duális képzésben résztvevő hallgatókat is megilleti a díjazás

dualisPalkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy tervezi duális képzés indítását, az ebben résztvevő cégek száma pedig meghaladja a kétszázat.

Megvannak az MTA pályázat nyertesei

mta_tamogatasA Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A támogatásokra összesen 50 millió forint áll rendelkezésre, ennek elosztásáról december 9-én döntött az MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának tagjaiból álló zsűri.

Szinte minden egyetemen lesz szénszünet

radiatorA Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre eltervezett. A részleges bezárások miatt az ünnepi időszakban az egyes oktatási intézményekben dolgozók kötelező szabadságukat töltik majd.

Egyre több cserediák jön Magyarországra

cserediakA nemzetközi diákcsere-programok szervezésével foglalkozó nonprofit szervezet, az American Field Service (AFS) 1990 óta működik Magyarországon, nemzetközi szinten pedig most ünnepli 100. évfordulóját. Az AFS a Vöröskereszt után a második legnagyobb önkéntes szervezet, amely 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja. Nekik köszönhetően már mintegy kétezer magyar diák vehetett részt a programban, és körülbelül ugyanennyi külföldi diák érkezett hozzánk.

Több családnak lesz ingyenes a menza jövőre

menzaBalog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint a 3 éves kort betöltők kötelező óvodáztatása nemcsak oktatási, pedagógiai szempontból jelent segítséget a nehezebb körülmények közt élők számára, de biztosítja egyúttal az étkeztetést is. A miniszter ízléstelennek tartja azt a „számháborút”, ami véleménye szerint a gyermekéhezés körül kialakult. Hangsúlyozta, hogy ha csak egy éhező gyermek van Magyarországon, az is sok.

Iskolai agresszió: nem nőtt, de nem is csökkent

csengoAáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt számolt be a 2013-as év tapasztalatairól. A biztos elmondta, hogy a tavalyi tanévben ugyan már elindult az oktatás reformja, de még nem működött teljes egészében az új rendszer. A köznevelést érintő változás egyszerre volt gyors és elhúzódó.

Ingyenes az Office a diákoknak és a tanároknak

notebookA Tisztaszoftver-program keretében mostantól ingyenes az Office 365 a diákok számára. Az 1,3 millió köznevelésben tanuló iskolás öt számítógépre, laptopra és további öt mobil eszközre töltheti le jogtisztán és ingyenesen a Word, az Excel és a Powerpoint legfrissebb változatát. A programot januártól kiterjesztik a pedagógusokra is. A program bővülésével minden diák egy terabyte tárterületet is kap a Microsoft felhőjében.

Közel hatezren jelentkeztek keresztféléves képzésre

keresztfelevAz Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. tájékoztatása szerint csaknem hatezren jelentkeztek a jövő februárban induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. Legtöbben – 4773-an - állami ösztöndíjas mesterképzéseket jelöltek meg első helyen. (A 2015. évi keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában csak mesterképzéseket indíthattak az intézmények.)

Egyetemi felvételi: nehezebb lesz a bejutás?

felveteliPalkovics László, felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint a Felsőoktatási Kerekasztal a héten újra tárgyalni fog a felsőoktatás tervezett átalakításáról. Az államtitkár elmondása szerint a cél az, hogy lehetőséget kapjanak a tehetséges fiatalok, és több olyan hallgató kerüljön be a rendszerbe, aki valóban el tudja végezni a képzést. Jelenleg ugyanis 35 százaléka a diákoknak diploma nélkül fejezi be a tanulmányait.

Oldalak

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner

december 2014

Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner