Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Augusztus 15-ig kell befizetni a tankönyvcsomagok árát

tankönyvMár minden szülőnek kipostázták a tankönyvcsomagok árának rendezéséhez szükséges csekkeket, amelyeket augusztus 15-ig kell befizetni – nyilatkozta Arany Tamás, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) ügyvezető igazgatója a Népszavának. Hozzátette, hogy azok a diákok is hozzájutnak szeptemberben a tankönyvekhez, akiknek a szülei esetleg kicsúsznak a befizetési határidőből. Arany az esetleges postai késedelmekért nem a Kellot hibáztatja. Megjegyezte, a tanulók 60 százaléka ingyen jut hozzá a könyvekhez.

A tankönyvterjesztést tavaly vette át az állam, és nem volt zökkenőmentes az átmenet. Az első évben a csekkek fizetési határideje a korábbi gyakorlathoz képest jóval előbbre, július 31-re került át, amin sok szülő felháborodott. Idén ezért módosítottak a dátumon, augusztus 15-re, de ez még így is elég kora az iskolakezdéshez képest.

Nemcsak a fizetési határidővel volt probléma tavaly, de az informatikai rendszerrel is, emiatt sok iskolába nem érkeztek meg időben a tankönyvek, összekeveredtek a rendelések. Néhány diák még februárban is várt egyes könyveket. Arany Tamás a tavalyi késedelmet a tankönyvkiadókra hárította át. Elmondta, hogy ebben az évben a könyvek 80 százaléka már megérkezett a Kello raktáraiba. Amennyiben a kiadók tartják magukat a tervekhez, és július végéig beérkezik az összes kiadvány, akkor nem fog megismétlődni a tavalyi hiba. Ellenkező esetben értesíteni fogják az iskolákat a várható késlekedésről.

A Kello már tavaly is a kiadókat hibáztatta a késedelmes szállításokért, ennek ellenére idén jóval kitolták a tankönyvrendelés határidejét. A korábbi gyakorlat szerint az iskoláknak március végéig kellett választaniuk a tankönyvjegyzékből, ebben az évben azonban ráértek április 30-ig dönteni. Így három hónapja maradt a kiadóknak legyártani a rendelt mintegy 12 millió tankönyvet.

A tankönyvkiadás idén január 1-től vált állami feladattá. Két kiadó is az állam fennhatósága alá került: az Apáczai Kiadó és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK). Ezek mellett idén még magánkiadók könyvei is szerepeltek a tankönyvjegyzékben, de Hoffman Rózsa, akkori köznevelési államtitkár, illetve Marekné Pintér Aranka, a Klik volt elnöke áprilisban levélben azt írta az állami iskoláknak és a tankerületi igazgatóknak, hogy csak olyan tankönyvek rendelésére kapnak engedélyét az intézmények, amelyek szerepelnek az általuk javasolt tankönyvlistán. A listán viszont szinte kizárólag a két állami kiadó kínálata szerepelt. Ez szemben áll a köznevelési törvényben foglaltakkal, amely szerint ugyanis a pedagógusoknak joguk van szabadon megválasztani, hogy milyen tankönyvekből tanítanak. Az idei rendelet szerint azonban az államnak mint fenntartónak, jóvá kell hagynia a döntést. Ennek köszönhetően sikerült kiszorítani a piacról több, nagy tapasztalattal és szaktudással rendelkező kiadót is. Ez egyben nagyobb terhet is rak a két állami kiadóra, így kérdéses, hogy sikerül-e időben legyártaniuk az összes megrendelt kiadványt.

sztarklikk.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner