Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

A beteg ház szindróma, mire figyeljünk?

”oroszok"Az én házam, az én váram gondoljuk sokan az otthonunkról. Milyen jó is egy hideg esős nap után hazaérni, és egy forró fürdő után átmelegedni, majd az ablakon keresztül nézni a kinti világot. Az otthon képéhez leggyakrabban társított fogalom a biztonság, pedig gyakran komoly veszélyforrássá válhat. Amikor még barlangokban éltek őseink, legfeljebb attól kellett tartani, hogy a barlangi medvével kell megküzdeni a tulajdonviszonyok okán. Manapság viszont az épületeink bonyolult technológiával készülnek, és a beépített anyagok számos mérgező vegyületet tartalmaznak. Így az ellenség láthatatlanul támad, és sokszor soha nem tudjuk meg mi okozta a problémát.

Mi az a betegház szindróma

Aki követi a Doktor House című sorozatot, biztos látott olyan epizódot ahol House, vagy valamelyik munkatársa betör egy beteg otthonába. Természetesen nem értékek után kutatva, hanem a beteg tüneteinek okát próbálják így felderíteni. Az egészségügyi világszervezet a WHO 1986-ban ismerte el a beteg ház szindróma létezését. Ennek lényege, hogy rosszul megtervezett, kivitelezett, vagy üzemeltetett épületeink olyan káros anyagokat bocsájtanak ki, melyek tönkretehetik az egészségünket. Ilyenek a szerves oldószerek, a formaldehid, a poliuretán, vagy a legismertebb rákkeltő anyag az azbeszt. A leggyakoribb tünetek a bőrpír, hányinger, fáradtság, fejfájás valamint az orr- és torokszárazság.

Mi a helyzet a klímaberendezéssel?

Modern épületeink bonyolult gépészeti rendszerrel is rendelkeznek, melyek mind meghibásodások forrásai lehetnek. Tételezzük fel, hogy egy jól megépített épületben lakunk, melynek szerkezeteiből nem szivárognak veszélyes anyagok a levegőbe. Azonban, ha a helyiségeket nyáron hűteni szeretnénk, elkerülhetetlen a klímaberendezések beszerelése. Hozzátéve, hogy helyes használat mellett nem károsak, sőt számos egészségügyi problémától óvhatnak meg minket. Mire kell azonban ügyelni? A légkondicionáló berendezések hőcserélőjén kicsapódik a nedvesség, melyen az apró méretű szennyeződések megtapadhatnak. Amennyiben ezt nem tisztítjuk, melegágya lehet a különböző baktériumoknak és penészgombáknak. A készüléket elindítva pedig a levegőbe juttatja ezeket. A helyiségben tartózkodók belélegezve a kórokozókat allergiás és asztmás tüneteket észlelhetnek, súlyosabb esetben tüdőgyulladás is felléphet.

Mit tehetünk?

Egészségünk érdekében és a pénztárcánk kímélése miatt tanácsos minden évben legalább egyszer tavasszal átnézetni és tisztíttatni klímaberendezéseinket. A beltéri egység tisztítása egészségügyi szempontból fontos. A kültéri egység ventillátorára és burkolatrácsára tapadt szennyeződések pedig a hatékonyságot csökkentik, ezért ezek eltávolításával a kiadásainkat csökkenthetjük.

hetivalasz.hu

midea.co.hu

Címkék: 

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner