Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Bővült a bölcsődei férőhelyek száma a Ferencvárosban

ovoda_kertA Ferencvárosban az utóbbi időben egyre növekedett az igény a bölcsődei ellátás iránt. A kerület igen jól szerepel a városfejlesztés terén, ezt mutatja az is, hogy a bölcsődei férőhelyek és szolgáltatások számát növelte az önkormányzat, és sokat javult a szolgáltatások minősége is. A bővítéseknek köszönhetően 230 jelentkezőből már 175-nek tudnak napközbeni ellátást nyújtani, a többiek pedig időszakos ellátás kaphatnak.

Ahogy Lengyel Zoltánné, a Ferencvárosi Egyesített Bölcsődei Intézmények vezetője elmondta, a korábbi 230 kerületi férőhely 2006-ig elegendő volt, de azóta fokozatosan nőtt a gyereklétszám, emiatt esedékessé vált a bővítés. A Ráday utcai Aprók Háza Bölcsődénél épült meg pályázati pénzből a Varázskert Bölcsőde, negyven férőhellyel. Azért itt, mert a korábbi időszakokban itt volt a legnagyobb a túljelentkezés. A beruházást 245 milliós pályázati pénzből és több mint 200 millió forint saját forrásból finanszírozta a kerület, Bácskai János polgármester elmondása szerint.

A Varázskert Bölcsőde 2013. szeptemberében kezdte meg működését. A körülmények megfelelnek a modern kor követelményeinek. Az intézmény hatalmas, jól felszerelt kerttel rendelkezik, komoly tűzvédelmi rendszere van, akadálymentesített, és napkollektorral is fel van szerelve. A gyerekekkel két gondozási egység foglalkozik, korosztályi bontásban. Mostantól nemcsak a Ráday utcai óvodában működik sószoba, hanem már itt is. Ezt a Cseperedők Alapítvány tartja fenn, és az idejáró gyerekek, illetve szüleik ingyen használhatják.

Mindeközben a régi bölcsőde is megújult. A Manólak Bölcsőde 28 férőhellyel bővült, miután az önkormányzat visszaalakítatott egy házrészt, amely korábban az intézményhez tartozott, ám az utóbbi időben idősklubként működött.

Ebben az évben 239 jelentkezőből 175 gyereket tudnak majd felvenni. Elbíráláskor a rászorultak élveznek elsőbbséget, és azokon is próbálnak segíteni, akit nem tudnak felvenni napközbeni ellátásba. Számukra az időszakos ellátás nyújthat megoldást.

A Ferencváros mindig erős volt a bölcsődei ellátás területén. Lévén ipari kerületnek számít, jelentős itt a női munkaerő iránti kereslet. A legtöbb bölcsőde az ötvenes, hatvanas években épült, 1200 férőhelyet jelentett ez a kerületben. A szakmai irányítást a ’70-es évek végétől a Bölcsődék Módszertani Intézete végezte. 1993 óta önálló költségvetési intézményként, azaz önálló jogi személyként működnek a kerületi bölcsődék.

A Ferencváros vezette be először a fővárosban a térítési díj ellenében működő napközbeni gyermekfelügyeletet vagy befogadó csoportot, a Vágóhíd utcai bölcsődében, 1988-ban. Szintén ebben az intézményben indult el 1993-ban önálló csoport sérült gyermekeknek. A munkában a Korai Fejlesztő Központ is részt vett, gyógypedagógusok foglalkoztak a gyerekekkel napi hat órában. A jogszabályi változások miatt ez az ellátás azóta átkerült a pedagógiai szakszolgálathoz. Emiatt manapság csak integrálható, nem súlyosan sérült és speciális ellátást nem igénylő gyermekeket tudnak fogadni, külső gyógypedagógus bevonása mellett.

orientpress.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner