Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Corvinus: mégis feldarabolják?

http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapesti_Corvinus_Egyetem#mediaviewer/F%C3%A1jl:Budapesti_Corvinus_Egyetem_%C3%BAj_%C3%A9p%C3%BClete_corrected%26cropped.jpgEgyes hírek szerint a kormányzat ismét fontolgatja a Budapesti Corvinus Egyetem szétdarabolását, de más felsőoktatási intézmények is változásokra számíthatnak. Két évvel ezelőtt már voltak hasonló tervek, de akkor végül elmaradt az egyes karok elcsatolása.

A tervek szerint a kormány a Corvinus budai karait (a tájépítészeti, élelmiszer-tudományi és kertészeti karok) a gödöllői Szent István Egyetemhez csatolnák, miközben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem venné át a társadalomtudományi képzéseket. Mivel a jelenlegi felsőoktatási törvény értelmében csak az az egyetem számít önállónak, amelynek legalább három kara van, a Corvinus megszűnne működni jelenlegi formájában. A pletykákat egyelőre nem cáfolta a kormányzat, lapinformációk szerint a gazdasági, az emberi erőforrás és külügyi tárcában is megerősítették a nem hivatalos elképzeléseket.

Ezek értelmében a Corvinus helyét két közgazdász elitképző intézmény venné át. Az egyik ezek közül Budapesten létesülne, magántőkéből, a másik pedig Kecskeméten működne. A BCE feldarabolásának ötlete sokakat meglepett, hiszen két évvel ezelőtt még Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sem látta okát az intézkedésnek. Az egyetem pozíciója azóta nem romlott a felsőoktatási statisztikák szerint, továbbra is az egyik legnépszerűbb egyetemnek számít. Így nem tudni pontosan, hogy mi indokolja, hogy a kérdés újra napirendre került.

A sajtóban megjelent elképzelések szerint két dolog lehet az ügy hátterében. Az egyik lehetséges ok a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak az egyetem 2009 és 2012 közötti gazdálkodásáról szóló vizsgálati jelentése. A másik feltételezhető indok a miniszterelnök azon terve, amely szerint létre kellene hozni egy összevont, budapesti gigaegyetemet. Orbán Viktor elképzelései szerint az University of London mintájára kellene megalkotni egy nagy intézményt, amelyben az ELTE-t, a SOTE-t és a BME-t vonnák össze, illetve ide csatolnák a Corvinus megmarad karait (a Gazdálkodástudományi és a Közgazdaságtudományi Kart). Egy másik elképzelés szerint az egyes szakterületeket vonnának össze, és tudományterületek szerint alakítanának ki szakegyetemeket a fővárosban. Ily módon a földrajzi helyüktől függetlenül jönnének létre orvosi, műszaki, társadalomtudományi, közgazdaságtudományi és agrár felsőoktatási intézmények.

Rostoványi Zsolt, a Corvinus Egyetem rektora úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kapott hivatalos megkeresést az ügyben, ezért nem kíván a felröppent szóbeszéddel foglalkozni.

nol.hu

portfolio.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner