Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

A diákok nem használják ki a számítógépeket?

felmeres_szamitogepAz International Computer and Information Literacy Study (ICILS) felméréséből kiderül, hogy bár a diákok többsége rendelkezik különféle digitális eszközökkel, de az ezekben rejlő lehetőségeket messze nem használják ki. A nemzetközi kutatás során elsősorban azt vizsgálták, hogy a diákok mennyire képesek a rendelkezésükre álló technikát alkalmazni a információgyűjtés során: képesek-e értékelni az információkat a hasznosságuk szerint, mennyire alkalmazzák hatékonyan a számítógépes technológiáka az információk feldolgozására és új adatok előállítására. Szintén fontos vizsgálati szempont volt, hogy mennyire képesek a fiatalok a számítógép által támogatott lehetőségekkel terjeszteni az információkat, illetve felelősségteljesen alkalmazni a jelenlegi számítógépes és IT-technikákat.

553 ponttal a cseh diákok teljesítettek a legjobban a felmérés során. A második helyen a kanadaiak végeztek, 547 ponttal, a harmadik helyet megosztva szerezte meg Dánia és Ausztrália, 542 ponttal. 537 pontot szerzett Lengyelország és Norvégia, őket követik a dél-koreaiak, a hollandok és a németek 536, 535, illetve 523 ponttal. A listát a horvátok, a szlovénok, a litvánok, a chileiek, az argentinok, a thaiföldiek, végül pedig a törökök zárják.

A tanárok általában helyeslik a számítógép használatát az oktatás során. Ugyanakkor 76 százalékuk tart attól, hogy a számítógépes információgyűjtés a források lemásolására ösztönzi a diákokat, 34 százalékuk szervezési problémákra panaszkodott, míg csaknem 30 százalékuk úgy gondolja, hogy a számítógép elvonja a fiatalok figyelmét a tanulástól.

Érdekesség, hogy miközben a német iskolák jól fel vannak szerelve új készülékekkel, addig ezeket csupán a tanulók 1,6 százaléka használja naponta - ez az arány messze az európai átlag alatt van. A német nyolcadik osztályos tanulók közel 30 százaléka csak kettőt tudott megoldani az öt szintből a vizsgálat során, míg 45,3 százalékuk csak három szinten teljesített megfelelően. A felmérésről készült tanulmány szerint e csoport tagjai nagyon nehezen lesznek sikeresek a magán-, illetve a társadalmi életben és a munkában.

sg.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner