Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Egyre több cserediák jön Magyarországra

cserediakA nemzetközi diákcsere-programok szervezésével foglalkozó nonprofit szervezet, az American Field Service (AFS) 1990 óta működik Magyarországon, nemzetközi szinten pedig most ünnepli 100. évfordulóját. Az AFS a Vöröskereszt után a második legnagyobb önkéntes szervezet, amely 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja. Nekik köszönhetően már mintegy kétezer magyar diák vehetett részt a programban, és körülbelül ugyanennyi külföldi diák érkezett hozzánk. Az utóbbi három évben Magyarország súlya nőtt legnagyobb mértékben a szervezeten belül.

Az AFS a legrégebb óta működő diákcsere szervezet: 1914-ben hozták létre az első világháború során mentősofőrként önkénteskedő egyetemisták, akinek a szeme előtt egy nyitottabb, toleránsabb világ képe lebegett. Az utódoknak köszönhetően több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton. A szervezet története során eddig több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek, és helyi iskolákban tanultak.

A magyar diákok 25 ország közül választhatnak, a legnépszerűbb ezek közül az Amerikai Egyesült Államok, de sokan választják Németországot, Franciaországot és Olaszországot is. Ezek mellett a spanyol nyelvterületek után is sokan érdeklődnek, de a skandináv és az egzotikus országok is egyre népszerűbbek.

Magyarországra leginkább Thaiföldről, Törökországból, Japánból, Németországból és Olaszországból érkeznek cserediákok; idén összesen 17 országból, több mint százan. Egy tavalyi felmérés szerint Magyarországon a legjobb cserediáknak lenni, és a csereprogramok megszervezésében az AFS hazai szervezete nyújtotta a legjobb teljesítményt. 2011 és 2014 között az AFS Magyarország programszám-növekedési aránya volt a legnagyobb a világon, mintegy 37 százalékos.

Ugyan az AFS nonprofit szervezet, a kiutazók költségei a csereprogram hosszától és a választott országtól függően 800 ezer és 2,5 millió forint között mozoghatnak. Az alapítvány ezért rendszeresen próbálja segíti a hátrányos helyzetű, tehetséges és szorgalmas diákok külföldi tanulását is. Támogatásban elsősorban azok a családok részesülnek, amelyek anyagi körülményei nem tennék lehetővé a költségek teljes összegének vállalását, és segítő önkéntesként vagy fogadócsaládként részt vesznek az alapítvány tevékenységében. Az AFS 1990 óta több mint 100 millió forinttal járult hozzá magyar diákok külföldi tanulásához.

hrportal.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner