Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Ezekre a dátumokra figyeljünk októberben

naptárTöbb fontos határidő is lejár októberben, amelyekre érdemes figyelniük a középiskolásoknak és a felsőoktatásban tanulóknak. Íme a legfontosabbak.

Október 10-én a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelivel indul az idei őszi érettségi. Október 13-án vizsgáznak a diákok magyarból, rajzból és szakmai tárgyakból, október 14-én matematikából és földrajzból, október 15-én történelemből és latin, valamint héber nyelvből. Október 16-án kerül sor a filozófia és informatika vizsgákra, október 17-én pedig a különböző nyelvek következnek a sorban.

Az emelt szintű szóbeli vizsgákat november 6. és 10. között tartják majd, a középszintű vizsgákat pedig november 17. és 22. között. A pontos beosztásról az érettségiket bonyolító intézmények tudnak felvilágosítást adni.

A gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák ugyanis a hónap végéig teszik közzé felvételi tájékoztatójukat. Ezekben minden fontos részlet megtalálható: a meghirdetett tagozatok és osztályok, illetve a pontszámítás szabályai is. A központi írásbelire december 9-ig kell jelentkeznie a felvételizőknek.

Az egyetemisták és főiskolások jogviszony-igazolását október 15-ig kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz. Fontos tudni, hogy a felsőoktatási intézmények tanulói után nem jár családi pótlék, még abban az esetben sem, ha 18 évnél fiatalabbak. Azonban ha több eltartott gyermek van a családban, akkor az egyetemistákat, főiskolásokat is figyelembe veszik a családi pótlék megállapításakor. Példa: ha a családban van egy 11, egy 13, illetve egy 20 éves eltartott tanuló, a családi pótlék csak a két fiatalkorú gyermek után jár, összege azonban a három- vagy többgyermekes családoknak járó pótlék lesz.

Az őszi szünet október 27-től október 31-ig tart. Az utolsó tanítási nap október 22-én lesz, a szünet után november 3-án lesz az első tanítási nap.

Október 6-tól indulnak a szakmai vizsgák a szakközépiskolákban, a szakiskolákban, a speciális szakiskolákban. Az írásbeli vizsgarész, írásbeli és interaktív vizsga: 2014. október 6-10. között lesz, reggel 8.00-tól. A szóbeli és gyakorlati vizsgarész, valamint szóbeli és gyakorlati vizsga lebonyolítására október folyamán kerül sor.

Az általános iskolákban október 10-ig kell felmérni az elsős diákokat, és összeírni a számát azoknak, akiknél az alapkészségek fejlesztését jobban kell támogatni.

eduline.hu.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner