Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Gyerekcipőben jár a magyar online oktatás

”onlineA magyar online oktatás jelenéről tartott konferenciát a KommON BME Kommunikációs Szakkollégium. A szakmai fórum ugyan lát példát a jó kezdeményezésekre, de annál több problémát. Ezek közül a legégetőbbek a támogatás hiánya és a hazai jogi környezet.

A világon egyre népszerűbb képzési forma az online oktatás, a digitális eszközök használata a tanítás során, de a hazai gyakorlat még nagyon elmarad ettől. Az egyik fő probléma, hogy a hazai törvények a felsőoktatásban csak a hagyományos képzési formákat ismerik el, így a nappali, az esti és a távoktatást. Az online képzéseket ez utóbbi alá sorolják be, de az online kurzusokról a magyar szabályozás nem rendelkezik. A középiskolák és általános iskolák működését szabályozó közoktatási törvényben egyáltalán nem esik szó az online oktatásról, ami komoly lemaradást mutat a nemzetközi gyakorlathoz képest. Úgy tűnik, továbbra is tartja magát az a szemlélet, mely szerint a tanítás során szükség van a személyes tanár-diák kapcsolatra. Hiányzik tehát a változtatáshoz szükséges motiváció, pedig úgy tűnik, az érintettek szívesen használnak online oktatási anyagokat.

Némi pozitív előrelépés azért megfigyelhető a témában, hiszen nem sokára megújulnak az e-Magyarország-pontok, valamint már működik a Digitális Miskolc Program, amely keretén belül 12 ezren juthatnak hozzá digitális eszközökhöz. Azonban ez nagyon kevés egy olyan korban, amikor az új generáció már együtt él a digitális eszközökkel. Ilyen körülmények közt ugyanis már igencsak indokolt lenne a digitális tananyagok használata. Erre egyelőre kilátás sincs: hiába a lelkes egyéni próbálkozások, megfelelő támogatás híján a tanároknak nincs energiája a digitális anyagok létrehozására. Plusz óraszámot pedig nem kapnak erre a célra.

Az e-oktatásnak egyébként nem csak a felsőbb oktatásban lehet szerepe, hiszen kiválóan használható a kisebb gyerekek kompetenciafejlesztése során is. Természetesen más a helyzet a felsőoktatásban, ahol a tudás átadása a cél. Utóbbi kapcsán megoszlanak a szakértői vélemények: egyesek nem látnak komoly problémákat ezen a területen, míg mások igen. Az egyetemeken jellemzően a képzési módszerekben rejlik a probléma, nem pedig az infrastruktúra hiányában: van elegendő számítógép, és fejlődnek a digitális könyvtárak. Tehát lényegében minden adott e-oktatás bevezetéséhez.

A felnőttoktatás területén sajátságos helyzet figyelhető meg. Ha figyelembe vesszük a munkahelyi és munkaerőpiaci képzéseket is, akkor talán ezen a területen találjuk már most is a legtöbb digitális tananyagot és online képzést. De itt is vannak problémák, sokan nem ismerik az eszközök használatát, és nem tudják, miről van szó, ami további akadályokat gördít az online oktatás elterjedése elé.

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner