Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Hétfőn megkezdődnek az érettségi vizsgák

erettsegiSok középiskolában a hosszú hétvége miatt már ma elballagtak a végzős diákok, jövő héten pedig megkezdődik a 2013/2014-es tanév tavaszi érettségi időszaka. Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv tantárgyak írásbeli vizsgái kezdik meg a sort. Az Oktatási Hivatal (OH) adatai szerint idén csaknem 118 ezer diák készül leérettségizni.

A hivatal tájékoztatása szerint május 5. és június 27. között a középiskolákban és 20 kormányhivatal szervezésében összesen 1190 helyszínen zajlanak majd az érettségi vizsgák, 3416 érettségi vizsgabizottság közreműködésével. Május 5. és május 26. között az írásbeli vizsgákra kerül sor. A szóbeli vizsgák időszaka az emelt szintű érettségi esetében június 5. és június 13. közé esik majd, a középszintű érettségi szóbeli része június 16. és június 26. között kerül lebonyolításra.

Ebben az évben 83 ezer diák tesz „rendes” érettségit, és – élve a lehetőséggel – közel 35 ezren lesznek azok, akik legalább egy tantárgyból készülnek letenni az érettségi vizsgát. Az érettségi vizsga 2005 óta kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákat is, kivéve a művészet és a művészetközvetítés képzési terület.

Idén az összes vizsgák száma eléri a 429 500-at. Ebből 388 300 középszintű érettségi vizsga, 41 200 pedig emelt szintű. Utóbbiak száma a tavalyi adatokhoz képest 2700-zal nőtt, azaz mintegy 7 százalékkal. Az OH véleménye szerint ez a növekedés tükrözi azt, hogy az elmúlt években változtak a felsőoktatási felvételik feltételei, és magasabbak lettek a követelmények.

Az idei vizsgaidőszakban is – a megfelelő feltételek megléte esetén - hét vizsgafajta közül lehet választani: a rendes, az előre hozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi közül. Rendes vizsgából lesz idén is a legtöbb, ezek teszik ki az összes vizsgák mintegy 89 százalékát. 22 ezren kívánnak előrehozott vizsgát tenni, ez a vizsgák 5 százaléka. Csak a vizsgázok 3 százaléka választotta az ismétlő vagy kiegészítő érettségit, összesen 11 300-an.

A csaknem 10 500 szintemelő vizsga is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idén nőtt az emelt szintű érettségik száma. Ebben az esetben az érettségizők már rendelkeznek középszintű érettségivel az adott tantárgyból, de most a felsőoktatási felvételijük érdekében szeretnék magukat bebiztosítani egy emelt szintű vizsgával is.

Az Oktatási Hivatal elmondása szerint az érettségi tárgyak követelményei és vizsgaformái az előző, 2013. évi őszi érettségi vizsgaidőszakhoz képest nem változtak. Mint írták, az előző évek eredményei azt igazolják, hogy a kétszintű vizsgarendszer a követelmények és feladatok pontos tartalmi és formai szabályozásának, továbbá a szakmai előkészítésben alkalmazott eljárásainak köszönhetően képes arra, hogy vizsgaidőszakról vizsgaidőszakra lényegében azonos követelményeket támasszon az érettségizőkkel szemben.

Az érettségi vizsgák jogszabályban rögzített időpontjai megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján, az oktatas.hu oldalon a Köznevelés/Érettségi vizsgák/Aktuális vizsgaidőszak: 2014. május-június menüpont alatt.

eduline.hu

hvg.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner