Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Hiányszakmák Magyarországon

Hazánk Európai Uniós csatlakozásával, jelentősen egyszerűsödött a külföldi munkavállalás. Az elmúlt évtizedben aztán, régen látott kivándorlási hullám ütötte fel a fejét. Vannak, akik a munkavállalással együtt lakhelyet is váltanak, és vannak, akik az ingázást választják. Európa nyugatabbra fekvő országaiban manapság is könnyű elhelyezkedni bizonyos szakmákban. Ennek oka abban keresendő, hogy vannak úgynevezett hiányszakmák. Az adott országban vagy nincs megfelelő képzés, vagy egyszerűen nem népszerűek az adott szakmák, így külföldi munkaerővel pótolják azokat. Lehet hogy meglepő, de hazánkban is vannak hiányszakmák. Melyek ezek, és miért nem töltik be őket az ismert munkanélküliségi mutatók mellett.

Hiányszakmák Magyarországon

A teljesség igénye nélkül, lássuk mely szakmákban tudna azonnal elhelyezkedni egy álláskereső. Folyamatos az igény a pékekre, lakatosokra, géplakatosokra, gépi forgácsolókra, ácsokra és villanyszerelőkre, hogy csak a legismertebbeket említsük. De keresnek faiskolai metszőt, szemzőt, térburkolót és kertépítő segédmunkást is. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján 4657 üres, és azonnal betölthető állás található.

Miért nincs jelentkező?

A válasz összetett. Első körben érdemes megnézni mekkora keresetre számíthat az, aki ezekben a szakmákban helyezkedik el hazánkban. A havi nettó összege, hozzávetőlegesen 70 és 130 ezer forint között van. Ugyanezért a munkáért a közeli Ausztriában, akár két-háromszoros bért is fizetnek. Ezzel a hazai cégek nem tudnak versenyezni, nyugat európai szintű bérezések mellett pár hónap múlva csődöt jelenthetnének. Ennek egyenes következménye, hogy sokan alig várják, hogy kikerüljenek az iskolából. Kezükben a frissen szerzett papírral pedig már mennek is külföldre.

A kormányzat szerepe

Az elmúlt években a kormány is tett lépéseket a hiányszakmákban dolgozók itthon tartására. Ilyen intézkedések voltak az ösztöndíj programok és a költözési támogatások. Az ösztöndíj program lényege, hogy a hiányszakmát tanulók esetében havi 30 ezer forintos ösztöndíjat kaphat a tanuló. Ehhez persze jó tanulmányi eredmények kellenek, de a gyengébben teljesítők is kapnak juttatást, persze kisebb mértékben. A helyzetet azonban csak holisztikusan érdemes vizsgálni. A fizetés, és az említett támogatások mellett legalább annyira fontosak az egyéb juttatások. Ausztriában például egy átlagos munkavállaló számíthat a közlekedési támogatásra, vagy a 13. és 14. havi fizetésre is. Amennyiben pedig gyermeket vállal az osztrák családi pótlék jár neki. Ennek eredménye, hogy az ösztöndíjprogram nem képes itthon tartani a fiatal munkaerőt. Kilépve a munkaerőpiacra ugyanis már nem érvényesül a támogatás megtartó ereje.

eduline.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner