Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Így védi az állam májustól a magyar termőföldet

”foldtorveny"Május elsején megszűnik a külföldiek földvásárlási moratóriuma, és életbe lép az új földtörvény. Az új jogszabály fő célkitűzése, hogy a magyar termőföld ne lehessen spekuláció tárgya, és alapvetően maradjon magyar tulajdonban. A földvásárlási moratórium megszűnésével az uniós polgárok a jövőben ugyanolyan elbírálás alá esnek majd, mintha belföldiek lennének, amennyiben megfelelnek a jogszabályban foglaltaknak. Hogy a törvény alapvető célkitűzései érvényesülhessenek, a jogalkotó olyan szabályokat ír elő, amelyek biztosítják, hogy a termőföld magyar kézben maradjon.

Az egyik fontos lépés, hogy a kormány megalkotta a földműves jogi fogalmát, melynek az a gazda felel meg, aki rendelkezik agrárvégzettséggel vagy legalább három éves gyakorlattal. De több más intézkedés is védi a magyar termőföldet a korábbiaktól eltérően. Ilyenek többek közt az elővásárlási és elő-haszonbérleti sorrend, a helyi földbizottságok működése, valamint az, hogy csak földműves szerezhet földet, továbbá az is, hogy a zsebszerződéssel jogellenesen való termőföldhöz jutást, és annak kísérletét is szankcionálja az új Büntető törvénykönyv.

A kormány szeretné, ha a jövőben a magyar termőföldek 80 százaléka családi gazdaságok tulajdonában lenne, nem pedig nagyüzemekében, ezért kiemelten kezeli a családi gazdaságok megerősítésének kérdését.

Egy másik fontos célja a törvénynek a zsebszerződések elleni harc, ennek érdekében büntetőjogi fogalommá vált a zsebszerződés. A földforgalmi törvény is a földspekuláció elleni harc egyik bástyája lehet. Az új törvény előírja, hogy mostantól csak az állam által előállított biztonsági jellel rendelkező okmányon lehet termőföld adásvételi szerződét megkötni. Szintén fontos garancia lehet, hogy az állam elővásárlási jogot kapott, és természetvédelmi területek esetében a kisajátításra is lehetősége lesz ezután.

A kormány ugyanakkor máris változtatni szeretne a májusban életbe lépő, de már elfogadott mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényen. A változtatás azért lenne szükséges, mert Brüsszelben problémaként jelölték meg a helyi földbizottságok megválasztásának módját. Az eredeti törvény szerint a földbizottságokat a helyi földművesek képviselői saját maguk közül választanák, ami az aggodalmak szerint legitimációs gondokat okozna. A problémára több megoldás is elképzelhető. Ezek közül az egyik, hogy a helyi földbizottságokat a helyi képviselőtestület választaná meg a helyi gazdák közül.

A földbizottságok működése mellett egyéb garanciákat is beépített a kormány az új törvénybe. Miután a vásárlási moratórium lejárt, csak magánszemély vásárolhat termőföldet, de csak abban az esetben, ha megfelel a jogszabályban meghatározott földműves fogalmának. A jövőben senki nem rendelkezhet 300 hektárnál nagyobb termőterülettel, és minden földvásárláshoz szükség lesz hatósági jóváhagyásra. További fontos változás a hazai termőföldek védelmében, hogy a helyi földbizottságok vétójogot kapnak minden föld adás-vétel felett.

metropol.hu

figyelo.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner