Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Iskolai agresszió: nem nőtt, de nem is csökkent

csengoAáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt számolt be a 2013-as év tapasztalatairól. A biztos elmondta, hogy a tavalyi tanévben ugyan már elindult az oktatás reformja, de még nem működött teljes egészében az új rendszer. A köznevelést érintő változás egyszerre volt gyors és elhúzódó.

2013-ban indult az új tankönyvrendelési és kiosztási modell is, az ebből fakadó anomáliákat a hivatal az az alapvető jogok biztosával vizsgálta. Az első év nem indult zökkenőmentesen, márciusban még mindig ezres nagyságrendben nem voltak ott a könyvek az iskolákban. Idén jóval kevesebb volt már a fennakadás, de még mindig vannak olyan iskolák, ahová nem érkezett meg az összes megrendelt könyv.

Az oktatási biztos kitért a 16 óráig tartó iskolai bent tartózkodásra is. Ez eleinte nem okozott gondot, de később összeütközött a tanárok kötelező 32 órájára vonatkozó előírással. A tapasztalatok szerint az iskolák arról kezdték győzködni a szülőket, hogy jobban tudják mi kell a gyermeknek, mint a család.

A rendőrség egyre nagyobb szerepet vállalt a köznevelésben, többször a belügyi igazgatás döntött oktatási kérdésekben. Ugyanakkor a biztos elmélyülő konfliktusforrást lát abban, ha a biztonsági őrök korábbi rendőrök lesznek, vagy különböző prevenciós feladatokat rendőrökre bíznak. Az iskolai agresszió területén nem tapasztalhatók változások, nincs se növekedés, se csökkenés.

Több mint 18 ezer panaszt kezeltek az elmúlt 15 évben, olyan jelenségek is megjelentek, amelyek korábban nem. A "fáradtság és kimerültség" olyan jelei láthatók már most, amelyek májusban-júniusban szoktak előfordulni. A Klik érzékeli a problémákat, és segítőkésznek mutatkozik azok megoldásában.

A fogyatékkal élő gyerekekkel kapcsolatban az új rendszer nem alkotta meg a megfelelő szabályozási hátteret, így ők hátrányba kerültek. A biztos szerint el kell kezdeni integrálni őket az oktatás rendszerébe.

Kulcsák László fideszes politikus egyetértett abban, hogy szükség lenne konszenzusra a köznevelésben, ehhez viszont az objektív elemekre kell koncentrálni. Pósán László (Fidesz), a bizottság alelnöke elmondta, hogy több iskolában is jellemző, hogy igyekeznek lebeszélni a diákokat a 6 osztályos gimnáziumról, ami az alelnök szerint nincs rendben.

Hoffmann Rózsa (KDNP) az iskolai agresszió kérdésében konkrét adatokra lett volna kíváncsi: mint elmondta, neki olyan információ vannak, hogy az erőszakos esetek száma némi csökkenést mutat. Ami van, annak 70 százaléka gyerekverekedés. Nem értett egyet a biztos azon állításával sem, hogy az iskolaigazgató már "nem főnök" az intézményben.

Dúró Dóra (Jobibk) elnök szerint alapos és részletes beszámolót tett le a biztos az asztalra. A közétkeztetésre vonatkozó országos vizsgálata iránt érdeklődött és kitért az azonos pontszámot elért tanulók rangsorolásakor előforduló diszkriminatív esetekre. Élt-e a miniszter felé javaslattal, van-e mód a változtatásra? - kérdezte. Biztatta, hogy az iskolai agresszióról készítsen újabb vizsgálatot.

Ikotity István (LMP) alelnök azt firtatta, hogy a szűkített tankönyvlista csökkenti-e a pedagógusok választási jogát.

Hiller István (MSZP) kiemelte: az elmúlt évek legalaposabb beszámolóját hallotta. Hozzátette: a 2009-es iskolai agresszióról szóló vizsgálat a tárcával való együttműködésen alapult. Ennek akkor lett volna hosszú távon értelme, ha ezt bizonyos időközönként megismétlik. Ez nem financiális kérdés, 10 millió forintról van szó - jegyezte meg.

A biztos válaszában azt mondta: nehéz bizonyítani a 6 osztályos gimnáziumoknál az említett jelenséget, de tudnak róla. A volt köznevelési államtitkár álláspontját ismeri, elfogadja, néhány dolgot másként látnak - jegyezte meg, hozzátéve: abból a mintából dolgoztak, ami hozzájuk érkezett, tavaly 1678 ügyet kaptak. Egyetértett azzal ez nem teljes. A közétkeztetésre vonatkozó vizsgálat lezárult, azt átadta a szakállamtitkárnak. Az azonos pontszámú diákoknál megfogalmaztak jogalkotási javaslatot, amit megfogadtak - jelezte.

mno.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner