Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Az iskolai stressz teszi tönkre a gyermekeket

iskolai_stresszA stressz folyamatos feszültséggel járó válaszreakció egy negatív ingerre, amely nem kíméli a fiatalokat sem. Vannak olyan felmérések, amelyek szerint a diákok fele küzd a stresszel az iskolákban. Ennek hátterében sokszor az otthoni konfliktusok állnak, de a dolgozatok és az iskolatársak zaklatása is problémát okozhatnak.

Standovár Sára gyermekpszichológus szerint sok gyerek azért feszült, mert nincs mögötte egy normálisan működő család. Az iskolában főleg teljesítmény, vagy a társas kapcsolatok miatt szoronghatnak a gyerekek. A feszültség bármikor megjelenhet: dolgozatírásnál, felelésnél vagy épp bizonyítványosztáskor. A problémák akár már év elején is jelentkezhetnek, amikor a szünidő véget ér, és a gyerek újra szembesül az iskola elvárásaival. A stressz az elitiskolákban éppúgy jelen van, mint az olyan intézményekben, ahol sok a tanulási nehézséggel küszködő diák. A szorongás nem kíméli a rosszabbul teljesítőket, de a jó tanulókat sem, hiszen utóbbiak számára pont az okoz feszültséget, hogy megtartsák vezető pozíciójukat.

De mit tehet ez ellen az iskola? A köznevelési államtitkárság szerint az iskola feladata, hogy olyan légkört teremtsen, amelyben a tanulóknak lehetősége van megbeszélni a problémákat. Az intézményeknek segítenie kell a diákokat a különböző tanulási technikák elsajátításában, biztosítani kell a mozgás lehetőségét, a megfelelő folyadékpótlást és elegendő időt az étkezésre.

Az államtitkárság szerint a fel nem ismert stressznek súlyos következményei lehetnek. Számtalan árulkodó jele lehet annak, hogy egy gyerek problémákkal küzd: késés, a figyelem hiánya, az utasítások nem teljesítése, a teljesítőképesség csökkenése, nassolás, semmi sem jó, félénkség, visszahúzódás, súlyosabb esetekben étvágytalanság, szerfogyasztás, és különböző függőség kialakulása.

A legveszélyesebb jelenségeknél a szakértő szerint a stressz már csak okozat, az utolsó csepp a pohárban. A teljesítmény mellett a társas kapcsolatok is okozhatnak feszültséget. Megesik, hogy a gyerekek kicsúfolják, kiközösítik egymást, gyakori a lelki és a testi bántalmazás is. A gyerekek egyedül nem tudják megoldani a problémájukat, ezért a felgyülemlett feszültéset egymáson vagy saját magukon vezetik le.

borsonline.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner