Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Iskolások is kaphattak a lépfenével fertőzött húsból

szarvasmarhaAz Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken jelentette be, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében öt ember került kórházba lépfenefertőzés gyanúja miatt. A fertőzés egy tiszafüredi szarvasmarha-telepről származik, ahol a napokban két szarvasmarhát vágtak le illegálisan.

A telepen bár tudták, hogy az állatok fertőzöttek, de az állategészségügyi hatóság felé nem tettek bejelentést. A kórházba került öt ember a feltételezések szerint az állatok levágásakor fertőződhetett meg. A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság a vizsgálat során a telepen talált fagyasztott húsokban kimutatta a lépfene baktérium jelenlétét. A hatóság most azt kéri, hogy aki érintkezett a beteg állatokkal, vagy evett a húsukból, és a betegség tüneteit észleli magán, az forduljon orvoshoz. Aki időben megkapja az egészségügyi ellátást, annak nem kell aggódnia, a betegség antibiotikumokkal jól kezelhető.

A járványügyi vizsgálat már folyik. A telephelyen elhárították a veszélyt, jelenleg folyik a tiszafüredi, fertőzési veszélynek kitett állatok és a környéken tartott fogékony állatok vakcinázása.

A hatóságok tájékoztatása szerint a fertőzött hús egy részét családilag használták fel, de egy részét a Füredi Hableány Bt.-hez szállították, amely több konyhát is üzemeltet. Mivel a hús beszerzése szabálytalanul történt, ezért a cég konyháinak működését az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság csütörtökön felfüggesztette, emellett rendőrségi feljelentést is tesz.

A lépfene főleg azokra veszélyes, akik a beteg állatokkal közvetlen kapcsolatba kerülnek. Leginkább a hentesek, vágóhídi dolgozók, bőr-, gyapjú- és szőrmefeldolgozó üzemek dolgozói számítanak veszélyeztetettnek, de a húsból fogyasztók is ki vannak téve a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedésnek.

Az esetet tovább súlyosbítja, hogy a jelek szerint iskolákba is eljuthatott a fertőzött hús. Emiatt a tiszafüredi felmondta a nyári szünidőre kötött szerződést a város diákétkeztetését ellátó Füredi Hableány Bt-vel. Pintér Erika polgármester tájékoztatása szerint a cég értesítette a település jegyzőjét, hogy tanulók is fogyasztottak a mostani lépfenefertőzéssel érintett telepen tartott szarvasmarhák húsából a tanévben. Ezek után az önkormányzat soron kívüli testületi ülésen úgy döntött, hogy felmondja a 88 gyermekre szóló nyári étkeztetési szerződést.

agrarszektor.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner