Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Jobb eséllyel indulnak az Erasmus-ösztöndíjasok

erasmusAz Európai Bizottság hétfőn közzétett átfogó hatástanulmánya szerint jóval esélyesebb helyzetből indulnak a munkaerőpiacon azok a friss diplomások, akik korábban külföldi tapasztalatokat szereztek az Erasmus oktatási-képzési csereprogram révén. A vizsgálat során a független szakértők 80 ezer hallgató, illetve vállalkozás válaszait dolgozták fel.

A tanulmány szerint jelentős eltérés figyelhető meg azok között, akik éltek az Erasmus kínálta lehetőségekkel, illetve azok között, akik csak hazai képzésekben vettek részt. Az előbbi csoport esetében 50 százalékkal alacsonyabb a tartósan álláskeresők száma, emellett az adatok azt mutatják, hogy a tanulmányok befejezése után öt évvel az Erasmus-tapasztalatokkal rendelkezők közt 23 százalékkal kevesebb a munkanélküli.

A vizsgálat szerint az Erasmus program kifejezetten erősíti az olyan személyiségjegyeket, mint a tolerancia, az önbizalom, a problémamegoldó készség, a kíváncsiság, a saját erősségek és gyenge pontok ismerete, valamint a határozottság. A megkérdezett munkáltatok 92 százaléka úgy válaszolt, hogy ezen tulajdonságok nagy szerepet játszanak a leendő munkavállalók kiválasztásakor. A programban való részvétel előtti és utáni összehasonlító vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy az Erasmus-ösztöndíjasoknál már az utazás előtt magasabb értékeket mértek a fenti személyiségjegyek vonatkozásában, a csereprogramot követően pedig ezek az értékek átlagosan 42 százalékkal meghaladták a többi hallgatónál mért értékeket.

Az Erasmus program a tanulás mellett arra is lehetőséget nyújt, hogy a hallgatók külföldön töltsék szakmai gyakorlatukat. Azok, akik kihasználják ezt a lehetőséget, gyorsabb előmenetelre számíthatnak szakmájukban. A megkérdezett vállalkozások 64 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a nemzetközi gyakorlattal rendelkező munkatársak nagyobb felelősséggel járó feladatokat kapnak.

Nem csak a karrier szempontjából kedvező hatású az Erasmus program: az ösztöndíjasok jellemzően szélesebb látókörrel és tágabb kapcsolatrendszerrel rendelkeznek. 40 százalékuk a tanulmányaik befejezése után legalább egyszer tartózkodási országot váltott vagy munkát vállalt külföldön. A volt Erasmus-ösztöndíjasok jóval gyakrabban választanak külföldi párt maguknak, 33 százalékuknak külföldi társa van, ezzel szemben a tanulmányaikat otthon végzők esetében ez az arány csupán 13 százalék. Az Erasmus-diákok 27 százalékáról elmondható, hogy hosszú távú párkapcsolatot köt a csereprogram alatt. Ez alapján úgy becsülik, hogy 1987 óta körülbelül egymillió gyermek született Erasmus-ösztöndíjasok kapcsolatából.

Az Erasmus+ néven emlegetett új, kibővített csereprogram révén 2014 és 2020 között 4 millióan részesülhetnek uniós ösztöndíjban.

stop.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner