Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Jövő ősztől vezethetik be a duális képzést az egyetemeken

egyetemVárhatóan 2015 őszétől vezeti be a kormány a duális, más néven gyakorlatorientált képzést. A pontos stratégia még nem készült el, de annak kidolgozása jelenleg is folyik, így a tervek szerint az elképzelések még idén év vége felé a kormány elé kerülnek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) felsőoktatási szakkollégiumának legutóbbi ülését követő sajtótájékoztatón a testület elnöke, Parragh László elmondta, hogy a kamara igyekszik a folyamatot azzal segíteni, hogy közvetítik a vállalati igényeket, továbbadják az információkat és a tapasztalatokat.
Magyarországon a felsőoktatási intézmények magas társadalmi elfogadottsággal rendelkeznek – ezt már Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára mondta. Véleménye szerint egyszerű elvárások fogalmazódnak meg az intézményekkel szemben: adjanak olyan diplomát, amellyel érvényesülni lehet. Az államtitkár elmondása szerint a felsőoktatási intézményekben zajló kutatás-fejlesztés, innováció átalakítását is egyeztetni fogják a gazdaság szereplőivel, hogy ezek az eredmények is hasznosulni tudjanak.
Palkovics fontosnak nevezte, hogy a stratégia kidolgozása minél előbb, lehetőleg már a következő néhány hónapban megtörténjen, annak érdekében, hogy év végén már a kormány elé terjeszthessék elfogadásra, és így minél előbb nekiállhassanak a konkrét megvalósításnak.
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a felsőoktatásban a gazdaság érdekeinek és részvételének erősítésére jó példa a duális, azaz gyakorlatorientált képzés megvalósítása. Példaként felhozta, hogy a jelenlegi rendszerben egy mérnök vállalatba történő integrálásának költsége megegyezik a felsőoktatásban ráfordítottal. A vállalatba történő integrálás költsége megtakarítható lenne a duális képzés bevezetésével. Ennek – mint azt hozzátette – nincs akadálya, hiszen a felsőoktatási törvény korábbi módosítása lehetőséget ad rá. A következő időszakban kidolgozzák a részleteket, és létrehozzák a duális képzési tanácsot, amely felügyeli majd a rendszer működését.
Parragh László a német példát hozta fel, és hangsúlyozta, hogy nem egyetemi rangsorokat kell megnyerni nemzetközi szinten, hanem a versenyképességet. A német modell adaptálása azért lenne fontos, mert Németország gazdasága az egyik legsikeresebb a világon. Fontos, hogy a felsőoktatási intézmény átalakításában minden szereplő megtalálja saját számítását – mondta az MKIK elnöke. Ezért helyre kell tenni a felsőoktatási intézményekben is a kutatás-fejlesztés-innováció kérdését, és meg kell jeleníteni a gazdaság igényeit.
A kamara 50 vállalatának több száz szakembere vett részt a felsőoktatás átalakítására szóló javaslatainak kidolgozásában. Palkovics László véleménye szerint a diploma értékét a munkaerőpiac dönti el. Hogy ezt előre lehessen jelezni, szükséges az együttműködés a gazdaság szereplőivel.

kormany.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner