Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Júniustól a vadhús is felkerül a menzák étlapjára

vadaszlesA Mintamenza Program keretében júniustól havonta kétszer vadhúsból készült ételeket kínálnak majd a Junior Vendéglátó Zrt. által ellátott 256 menzán, az ország több mint 17 városában. A múlt héten tartott sajtótájékoztatón Prohászka Béla, a Mintamenza Program vezetője elmondta, hogy a magyar óvodai, illetve iskolai közétkeztetésben a vadhús eddig nem kapott szerepet, a jövőben ezen szeretnének változtatni. Békéscsabán már tesztelték is az elképzelést áprilisban, és nagyon jó visszajelzéseket kaptak.

A Mintamenza Program ajánlásában alapanyagként szerepel a vadhús, a cél, hogy minél szélesebb körben terjedjen el a menzai étkeztetésben. Már 250 konyha csatlakozott is a programhoz, ez körülbelül 700 ezer gyerek egészségesebb étkezést teszi lehetővé. A konyhák szigorúan csak ellenőrzött és bevizsgált alapanyagokat használhatnak fel az ételek elkészítése során.

Magyarországon mintegy 2 millió ember érintett a közétkeztetésben, akiknek a többsége gyerek, ezért rendkívül fontos a színvonal emelése – hangsúlyozta Pesti Imre, korábbi fővárosi kormánymegbízott. Véleménye szerint az igényesebb közétkeztetésnek nincs anyagi akadálya, hiszen a kormány 50 százalékkal emelte meg a fejkvótát 2 évvel ezelőtt. Ahogy elmondta, az egészséges étkezés érdekében a hal mellett a vadhúsok fogyasztását is növelni kell a lakosság körében. Hazánkban jelenleg évi 5 ezer tonna kiváló minőségű vadhúst dolgoznak fel, ezek egyik fő felvevőpiaca lehetne a közétkeztetés.

Gál Pál Zoltán, a programban együttműködő Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy az ősztől hatályba lévő közétkeztetési rendelet – a szigorú normáival - komoly kihívás elé állítja az ágazat szereplőit. Véleménye szerint a közétkeztetés áfájának csökkentése jelentős segítséget nyújtana abban, hogy könnyebb legyen megfelelni az új szabályoknak.

A Junior Vendéglátó Zrt. egy éve csatlakozott a programhoz. Boros Attila cégvezető elmondásából kiderült, hogy a cég azóta sokat dolgozott a receptek átdolgozásán, így mára már egészségesebb ételeket tudnak felkínálni. Kiemelte, hogy a legtöbb óvodás és iskolás az ő menzájuk találkozik majd először vadhússal, és szeretnék, ha a gyerekek megkedvelnék az ezekből az alapanyagokból készült ételeket. Naponta mintegy 40 ezer adag ételt készítenek, ezek 98 százaléka bölcsődék, óvodák, általános iskolák és középiskolák menzájára kerül. Úgy tervezik, hogy a vadhús júniustól havi két alkalommal szerepelne a kínálatban. Főleg szarvashús és vaddisznóhús kerül majd az étlapra.

profitline.hu

origo.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner