Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Közmunkás képzés: a többség megszerezte a bizonyítványt

vizsgaAz elmúlt télen 95 ezer álláskereső vett részt a kormány által szervezett képzéseken. A közfoglalkoztatás keretében beiskolázott résztvevők több mint 90 százaléka már sikeresen túl van a képzéseken, és bizonyítványhoz jutott. Azoknak, akiknek nem sikerült még megszerezniük a bizonyítványt, pótvizsgán kell számot adniuk a megszerzett tudásukról. A pótvizsgák már javában zajlanak, ez derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatójából, amelyet a Magyar Nemzetnek küldött.

A minisztérium elmondása alapján a téli időszakban 99 607 főt vontak be a képzésekbe. A rendelkezésre álló adatokból kiderül, hogy tovább emelkedett azoknak a száma, akik sikeresen elvégezték a képzéseket. Idén április 30-ig 86 040 személy szerzett már bizonyítványt.

Betanító képzésen 26 253 fő vizsgázott, OKJ-j képzésen 17 223 fő. Hatósági képzésen 258-an, felzárkóztató képzésen 103-an tettek sikeres vizsgát. A képzéseken résztvevők jellemzően a következő területeken szereztek bizonyítványt: motorfűrész-kezelő, targoncavezető, térkő-burkoló, építési mázoló, építési vakoló, építési kisgépkezelő, betanított varrómunkás, házi betegápoló, hegesztő, segédmezőgazdász, konyhai kisegítő, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó. Április végéig további 42 203 fő végezte el sikeresen az alapkompetencia-képzéseket.

Ebben az időszakban is voltak olyanok, akik lemorzsolódtak, de számuk továbbra is alacsony, mintegy 4 ezer fő, ami alig 5 százaléka a képzésbe bevontakénak. A képzésből való kimaradás jellemző oka az, hogy a résztvevők találtak munkát a képzés ideje alatt, az ő esetükben a tanfolyam költségeit nem kell visszatéríteni. Abban az esetben viszont, ha a képzésről kimaradó nem tudja elfogadható módon megindokolni a képzés félbehagyásának okát, tehát a szerződést neki felróható módon szegi meg, úgy kötelezhetik a kapott támogatás visszafizetésére.

Április 30-ig a képzéseken résztvevő 95 ezer főből körülbelül 9 ezernek még nem regisztrálták a bizonyítványát. Sok esetben ennek pusztán adminisztrációs okai vannak, mivel a megyék még nem kapták meg az összes záródokumentumot, de természetesen olyanok is vannak köztük, akik még nem tették le a vizsgát. Tehát a jelenleg is zajló pótvizsgák várhatóan még módosíthatják majd a képzéseket befejezők, valamint a lemorzsolódottak számát.

mno.hu

vg.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner