Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Magyarországra is visszatérhet a malária

”malaria"Magyarországon sokan csak a kalandregényekből ismerhetik az olyan, egzotikusnak számító kórságokat, mint a malária, de komoly esély van arra, hogy nemsokára testközelben is találkozhatunk ezzel a betegséggel. Nem mintha ez új dolognak számítana, a malária egykor elterjedt betegség volt Európa nagy részén, de jó ideje már, hogy azt hihetjük, hogy sikerült legyőznünk a betegséget.

A malária jellemző tartózkodási helye Afrika, azon belül a Szahara alatt elterülő részek, de felüti fejét világszerte, elsősorban a trópusi-szubtrópusi területeken, így többek között Közép- és Dél-Amerikában, valamint Dél-Ázsiában. Azonban az emberek mobilitásának köszönhetően egyre gyakrabban bukkan fel újra Európában, megtelepedését pedig a klímaváltozás is megkönnyíti.

A maláriát egyes szúnyogfajták terjesztik, tavaly 5 ezer megbetegedést regisztráltak Törökországban és Görögországban. A betegség lappangási ideje változó lehet, általában a fertőzést követő 10-35 nappal később jelentkeznek a tünetek. Kezdetben hőemelkedés, hidegrázás, fejfájás és izomfájdalmak. Előfordulnak egyéb tünetek is, ilyenek a szédülés, hányinger, hányás, hasi fájdalmak, étvágytalanság és fáradékonyság. A betegség nagyon magas 40-41 fokos lázzal és hidegrázással jár. Évente világszerte 250 millió megbetegedést regisztrálnak, az elhalálozások számát 1 és 3 millió közé teszik. Különösen a gyermekek vannak veszélyben, Afrika egyes területein a malária miatt a gyerekek negyede nem éri meg az öt éves kort. Magyarországi felbukkanásai egyelőre nagyon ritkák, és kizárólag úgy jelenik meg, hogy valaki külföldi utazásról hozza haza. Azonban ez korántsem volt mindig így.

Néhány évszázaddal ezelőtt Európában – így hazánkban – sem volt jobb a helyzet a világhoz viszonyítva. A váltólázként is ismert malária itt is megszedte áldozatait, de a kora újkortól kezdve fokozatosan kiszorult Európából, és mire elterjedtté vált a szúnyogirtás és megjelentek a betegség elleni hatékony gyógyszerek, már alig-alig bukkant fel a kontinensen.

A malária mellett egyéb betegségek felbukkanására is számítani lehet. Egyik ilyen a Dengue-láz, amely járvánnyal fenyegethet. A vírust szúnyogok terjesztik emberről emberre, a betegség magas lázzal, hányással, izom- és izületi fájdalommal kezdődik, és kísérheti néhány napos, mérsékelt vérzékenység is. A lábadozás rendkívül lassú, fáradékonysággal, izomgyengeséggel járhat, ismételt fertőzés esetén súlyos vérzéses formában léphet fel. Védőoltás nincs ellene, gyógyszeres kezelést igényel. 2010-ben regisztráltak ilyen megbetegedéseket, először Franciaországban és Horvátországban, majd még három európai országban.

A chikungunya-láznak nevezett megbetegedésekre szintén volt már példa Európában, 2007-ben közel 200 embert fertőztek meg szúnyogok Olaszországban. Ennél a betegségnél a csípést követő egy héten belül jelentkezik láz, mely jellemzően pár napon belül elmúlik, majd három nap múlva újra jelentkezik hidegrázással, hányással, izomfájdalmakkal és kiütésekkel. Általában a tünetek pár nap alatt elmúlnak, a betegség csak ritka esetben halálos. Védőoltás ez ellen a kórokozó ellen sincs.

A nyugat-nílusi láz az ’50-es évek óta van jelen Európában, Magyarországon tavaly 31 előfordulást regisztráltak. Emberről emberre nem terjed, a betegséget a szúnyogok viszik át madarakról emberekre. Lappangási ideje 2-14 nap lehet, enyhe tünetekkel jár: láz, izomfájdalom, nyirokcsomó-megnagyobbodás. A betegegek 80 százaléka tünetmentesen hordja ki a betegséget, a többiek maguktól kigyógyulnak. Csak nagyon ritkán (az esetek egy százalékában) halálos.

A baljós előjelek ellenére azonban egyelőre nincs komoly okunk aggódni, hiszen ezen betegségek elterjedését nagyban megakadályozza a fejlett európai egészségügyi ellátás, az elegendő táplálkozás, a kiépült infrastruktúra és a rendszeres szúnyogirtás.

hir24.hu

midea.co.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner