Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Már az óvodásokat sem kíméli a depresszió

depresszioFelnőttként sokan azt hisszük, hogy a gyermekek, legalábbis a legkisebbek, gondtalanul és vidáman élik az életüket, de sajnos ez koránt sincs mindig így, lelki egészségük törékenyebb, mint hinnénk. Hihetetlennek tűnik ugyan, de sok gyermek szenved a depressziótól már óvodás korban is. Az, hogy a depresszió jelentkezhet a gyermekeknél is, régóta ismert tény, de a hat éven aluli korosztály esetében csak nem olyan rég kezdték vizsgálni ezt az alattomos betegséget. A vizsgálati eredményeket Current Directions in Psychological Science folyóiratban foglalták össze amerikai kutatók, hangsúlyozva, hogy mennyire fontos a betegség korai felismerése.

A hat éven aluli gyerekek esetében azért nehéz észrevenni, hogy baj van, mert az óvodás korúak esetében másképpen jelentkezik a depresszió, mint az idősebb korosztálynál, illetve a felnőtteknél. Míg az idősebbeknél az örömre való képesség hiánya például a libidó csökkenésében mutatkozik meg, addig a kicsiknél a játék élvezetének elmaradása utalhat a problémára. Mindez nagyon megnehezíti a felismerést, mivel a gyermek nem tűnik egyértelműen szomorúnak, így a szülők sokszor nem fognak gyanút. Pontos diagnózis csak az életkornak megfelelő pszichiátriai interjúk alapján állítható fel. Az óvodáskorú depressziós gyermekekre jellemző, hogy nem képesek örülni, bűntudattal küszködnek, valamint megváltoznak alvási szokásaik.

Az eddigi vizsgálatok az mutatják, hogy az ebben az életkorban fellépő depresszió nem pusztán átmeneti probléma, hanem korai jele a későbbi krónikus betegségnek. A kutatók megállapították, hogy amennyiben egy óvodáskorú depresszióval küzd, úgy megnő annak a valószínűsége, hogy később is fellép nála ez a betegség. A szakemberek úgy vélik, hogy a korai felismerésnek és beavatkozásnak óriási jelentősége lehet, mivel a kisgyermekek agya még nagyon könnyen alkalmazkodik az új helyzetekhez, eseményekhez. Emiatt az ő esetükben minden beavatkozás hatékonyabban működik, többek között a pszichoterápia is.

Joan Luby, a St. Louis-i Washington Egyetem pszichiáter kutatója cikkében leszögezi, hogy még további kutatásokra van szükség a témában. Az óvatosság érthető: egy kutatás igazolta, hogy az úgynevezett SSRI típusú antidepresszánsok hatékonyak lehetnek az iskoláskorúak kezelésében, de a mellékhatások miatt az eredmények nem megnyugtatóak. Jelenleg egy új módszert próbálnak kialakítani, amely a szülő-gyermek interakciós terápián (PCIT) alapul. A terápiába olyan módosításokat alkalmaznak, hogy a hangsúly a gyermek érzelmi fejlődésén legyen. A terápiával a remények szerint kijavíthatóak a gyerekek érzelmi képességeiben bekövetkezett korai változások, így csökkentve a későbbiekben a depresszió megjelenésének kockázatát.

betegszoba.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner