Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Megkezdődött a felsőoktatási keresztféléves felvételi eljárás

keresztfeleves_kepzesAz Oktatási Hivatal és az Educatio kft. tájékoztatása szerint elindult a felsőoktatási keresztféléves felvételi eljárás. A továbbtanulni szándékozóknak a következő egy hónapban kell dönteniük arról, hogy melyik egyetemre, főiskolára, illetve milyen szakra adják be jelentkezésüket. Ezekből legfeljebb ötöt lehet megjelölni a felvételi lapon.

A keresztféléves eljárás során meghirdetett önköltséges alapszakokra, osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek legalább érettségi bizonyítvánnyal. Állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre azok adhatják be jelentkezésüket, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2015 januárjában szerzik meg azt.

A fontos tudnivalókat elektronikus formában lehet elérni a www.felvi.hu oldalon. A tájékoztatóban a jelentkezők megtalálják a felvételi eljárás szabályait, valamint a hivatalosan meghirdetett képzéseket. A felvételi kérelmeket kizárólag elektronikus úton lehet feladni, a www.felvi.hu oldalról elérhető E-felvételi keretében, a jelentkezési határidő november 15. A rendszer használatához első lépésben regisztrálni kell magunkat.

Hasznos tudni, hogy a rendszerben elmenthetők az adatok, így nem probléma, ha nem adunk meg minden információt egy időben az űrlapon, mivel annak kitöltése bármikor folytatható. De fontos, hogy november 15-ig minden jelentkező érvényesítse kérelmét a rendszerben. A jelentkezés hitelesítésének határideje november 23.

Maximálisan öt hely jelölhető meg a felvételi eljárás során. 9 ezer forint az alapdíj, ezért az összegért három helyet lehet megjelölni. Ezen kívül két további helyet is meg lehet jelölni, ezek kiegészítő díja 2-2 ezer forint. Az eljárási díjak számításakor egy jelentkezési helynek számít ugyanazon intézmény, ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, ha ugyanaz a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el, bár külön sorban szerepel majd a jelentkezéskor.

A pontszámítás 500 pontos rendszerben történik az alapképzéseken, az osztatlan képzéseken és a felsőoktatási szakképzéseken egyaránt. Ezekből a tanulmányi és érettségi pontok maximum 400 pontot tesznek ki, amelyek mellé további 100 többletpont kapható különféle jogcímeken.

Maximum 100 pontot szerezhetnek a jelentkezők mesterképzéseken. A pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, ezek megtalálhatók a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimumponthatár idén az alap-, és osztatlan mesterképzéseknél 260, felsőoktatási szakképzéseknél 220, mesterképzések esetében pedig 50 pont.

privatbankar.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner