Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Megkönnyítheti a biztosítok dolgát az autókba szerelt fekete doboz

”forgalom"A Fitch Ratings jelentése szerint a jövőben a telematikai eszközök elterjedése sokat javíthat majd a gépjármű-biztosítások jövedelmezőségén azáltal, hogy ezen eszközök segítségével könnyebbé válik a várható kockázatok felbecsülése és a szolgáltatások árazása. A brit gépjármű-biztosítási piacra, és az innovációs lehetőségekre fókuszáló jelentés alapján elmondható, hogy egyelőre a telematikai biztosítások elterjedése még csak kismértékű, de a jövőben várhatóan javulnak majd a mutatók, hála a szabályozási változásoknak, és a biztosítók, illetve technológiai szolgáltatók egyre szorosabb partneri kapcsolatának.

Az Európai Unió tervei szerint 2015-re már minden gépjárművet kötelezően fel kell szerelni telematikai eszközzel. Ez a változás a biztosítók számára rendkívül kedvező, hiszen a kiépített rendszert fel tudják majd használni telematikai alapú biztosítások nyújtására. Az új eszköz segítségével a biztosító társaságok rengeteg adathoz jutnak a járművezető autóvezetési szokásairól, amelyek megfelelő feldolgozás mellett a mostaninál jóval pontosabb kockázati előrejelzést tesznek lehetővé. Így a biztosítók könnyebb lesz beárazniuk a biztosítási termékeiket, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy javuljon az üzletág jövedelmezősége.

Minél jobban kihasználják a cégek a technológia nyújtotta lehetőségeket, annál könnyebben tudják majd szelektálni a magasabb, illetve alacsonyabb kockázatú vezetőket. Utóbbiakat különféle kedvezményekkel tudják majd megnyerni és megtartani.

De más szempontból is hasznosak lehetnek ezek az eszközök, hiszen a telematikai adatok alapján a jövőben könnyebb lesz kiszűrni a biztosítási csalásokat. A gépjármű balesetkor mért sebessége például elárulhatja azt, hogy a kárigény valódi-e, illetve, hogy a tapasztalt sérülés arányban áll-e a mért adatokkal. Ha a csalásokat sikerülne a felére visszaszorítani, az a szakértők szerint már 7 százalékos növekedést jelentene a szektor jövedelmezőségében.

Ahhoz, hogy ez a technológia szerepet kaphasson a biztosítási gyakorlatban, még sok feladat vár megoldásra. A Fitch szerint szükséges lenne, hogy megvalósuljon az adatok sikeres feltérképezése, és kockázati modellekbe illesztése. Továbbá szükség lesz infrastrukturális beruházásokra, és az adatvédelem kérdését is tisztázni kell. Emellett megvan a veszélye annak, hogy a biztosítási piacon kialakuló verseny miatt folyamatosan csökkenek majd a biztosítási díjak, így a jövedelmezőségben bekövetkezett javulás hamar semmi tűnhet. Feltételezhető tehát, hogy a változásoknak lesznek győztesei és vesztesei, de a legjobban mégis azok a biztosítók járnak majd, amelyek legelőször vágnak bele az innovációba.

orientpress.hu

riskonline.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner