Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Mi is az a felnőttképzés?

FelnőttképzésA felnőttképzés, egy gyakran elhangzó kifejezés. De mit is takar valójában, és miért van rá szükség? Az ugye mindenkinek egyértelmű, hogy az a világ, ami nagyszüleink idejében volt, mára szertefoszlott. Az a hozzáállás, hogy kitanulok egy szakmát és abban dolgozom életem végéig, nagyon szép, de a világ mai ritmusa egészen mást kíván. A politika, a gazdaság és a társadalom olyan sebességgel változik, hogy ez ma már elképzelhetetlen. Gondoljunk csak bele, hogy a mai munkaerőpiacon még mindig rengetegen vannak, akik a szocializmusban szereztek szakmát, vagy diplomát. Miért probléma ez? Azért, mert ezek a képzések, mind a végzettek számát, mind a szakmák arányát tekintve, az akkori struktúrára lettek szabva. Azóta természetesen nagyot fordult a világ, és aki ezt nem veszi tudomásul, az könnyen bajba kerülhet.

A mai munkavállalónak sokkal rugalmasabbnak kell lennie. Figyelnie kell, melyek azok a területek ahol megtalálja a számítását. Egyre fontosabb, hogy akár hazánkban dolgozva is használható nyelvismerettel rendelkezzünk. Sokat emlegetett kifejezés, az élethosszig tartó tanulás, ami jól kifejezi mire is van manapság szükség. A technológiai változások, az ismeretanyag bővülése, együttesen teszik szükségessé, hogy folyamatosan képezzük magunkat. Ezt a feladatot látja el a felnőttképzés.

A felnőttképzést, két nagy csoportra szokás osztani. Az egyik csoport, az iskolarendszerű felnőttképzés. Itt a résztvevők jellemzően az elmaradt iskolai képzést pótolják, vagy a meglévőt fejlesztik tovább. Az iskolarendszeres kívüli képzéseknek három alcsoportja van. A munkaerőpiaci képzés jellemzően, a munkanélküliek támogatott képzését jelenti. A második csoportba az úgynevezett vállalati képzés tartozik. Akár belső, akár külső szervezésű a továbbképzés, ez is felnőttképzésnek tekinthető. A harmadik csoport a legkevésbé egyértelműen körülhatárolható, ez az egyéb képzés nevet viseli. Ide tartozik minden olyan képzés, melyet az egyén saját maga tart fontosnak és ezért végzi karrierje érdekében.

Amint látható a felnőttképzés nem egy elvont fogalom, hiányában elképzelhetetlen a gazdasági növekedés. Hazánk az európai trendekhez képest még lemaradásban van ezen a területen, főleg ami az idősebb korosztályt illeti. A cél az lenne, hogy az élethosszig tartó tanulás segítségével egyrészt végig magas szakmai színvonalon végezhessük a munkánkat. Másrészt egyéb a munkához nem kötődő területeken is szélesíthessük az ismereteinket.

eduline.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner