Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Mi az igazság a matematika érettségivel kapcsolatban?

matematika erettsegiJó dolog az internet, de mint a mostani eset is mutatja, megvan annak is a veszélye, hogy ellenőrizetlen és téves információk borzolhatják fel a kedélyeket. Az Index tegnap este arról számolt be, hogy egy korábbi, 2005-ös cikkük kering a világhálón, amely arról szól, hogy meg kell ismételni a matek érettségit. A feltételezések szerint valaki rosszindulatból vagy merő tévedésből osztotta meg egy közösségi oldalon a már igencsak aktualitását vesztett cikket, ami azóta viharos gyorsasággal terjed. Este fél nyolc óta rengetegen osztják meg a cikket a Facebookon, valószínűleg úgy, hogy el sem olvassák az írást, így a rémhír akadálytalanul terjedhet. A mostani érettségizők reakciója természetesen a teljes pánik, ami valahol persze érthető is.

Mielőtt bárki megijedne, a szóban forgó cikk már nem aktuális, így tehát szó sincs arról, hogy az érettségizőknek meg kellene ismételniük a vizsgát, az érettségik körül egyelőre minden rendben van. Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke a keddi matematika érettségiket követő tájékoztatója során egyértelműen kijelentette, hogy a vizsgák rendben befejeződtek, és a hivatalnak nincs tudomása semmiféle fennakadásról. Így az idei érettségizőknek nem kell aggódniuk, nem kerül sor megismételt vizsgákra. De mitől is ijedtek meg a vizsgázók? Ehhez át kell tekintenünk a 2005-ös eseményeket.

A 2005-ös botrány rövid krónikája

Az érettségik történetében - legalábbis a rendszerváltást követően – kétséget kizáróan a 2005-ös érettségi volt a legbotrányosabb. Ebben az évben került bevezetésre a kétszintű érettségi rendszer, ami nem indult éppen zökkenőmentesen. Történt ugyanis, hogy a hétfői magyarvizsga előtti napon, már vasárnap felkerült az internetre a középszintű magyar érettségik feladatlapja. Nem sokkal később kiderült, hogy nem csak ez, hanem a matematika és történelem feladatsorok is elérhetőek voltak már jóval a vizsgák előtt. Az oktatási tárca nehéz helyzetbe került, mindenképp cselekedni kellett annak érdekében, hogy megszűntesse a jogsértő helyzetet, és egyenlő esélyeket biztosítson a vizsgázó diákok számára. Így végül Magyar Bálint, a tárcáért felelős akkori miniszter, a középszintű matematika érettségik megismétlése mellett döntött egyes iskolák esetében, ahol feltételezhető volt, hogy visszaélés történt. Így történt meg, hogy mintegy 30 ezer diáknak kellett végül ismét megírnia a matematika érettségit. A történelem vizsga feladatsorát még időben vissza tudták vonni, és új feladatsorokat nyomtattak a történelem érettségik előtt, minek köszönhetően a vizsgák ugyan két órát csúsztak, de már rendben lezajlottak.

Szerencsére az idei évben nem történtek hasonló esetek, így senkinek sem kell féltenie a már megszerzett vizsgaeredményeit. Reméljük, a rémhír okozta pánik nemsokára elül, és megnyugszanak a kedélyek.

eduline.hu

index.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner