Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Mikortól számít óvodára érettnek a gyerek?

ujjfestesLassan közeleg az óvodaválasztás ideje, nehéz időszak ez sok szülőnek. Nehéz, mert nem könnyű eldönteni, hogy a kicsi megérett-e az óvodára, befogadja-e az intézet. Sokan féltik is a gyereket, hogy hogyan fogja eltölteni a napot a szülei nélkül. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az óvodában ott vannak a dajkák és óvónők, akik segítenek a gyerekeknek megoldani a hétköznapi feladatokat. Ugyanakkor van néhány egyszerű jele annak, hogy megállapítsuk, alkalmas-e arra a gyerek, hogy közösségbe adjuk.

Fontos, hogy eljusson már az önállóság bizonyos fokára. Természetesen nem kell nagy dolgokra gondolni, de jó, ha egyedül fel tudja venni a cipőjét, vagy meg tudja mosni a kezét. Az önállóság egyik sarkalatos eleme a szobatisztaság elérése, azaz hogy a gyereknek ne legyen szüksége napközben pelenkára, és tudja használni a vécét. Ezt a képességet a szülőktől kell elsajátítania.

Ha a gyerek elég érett már az óvodára, az abban is megmutatkozik, hogy képes az elszakadásra, azaz reggelente viszonylag könnyen el tud válni a szüleitől. Hogy a búcsúzás mennyire könnyű, az persze egyénfüggő, de nem probléma, ha az első pár hétben van egy kis sírás és ijedség: ezek jellemzően addig tartanak csak, amíg a szülő ott van, később a gyerekek megnyugszanak, és jól viselik az elszakadást.

A kicsik jellemzően az óvodában tanulják meg a csoportos tevékenységek alapjait, a közös játékon keresztül. Az óvoda előtt magukban játszanak, ezért érdemes őket az óvodaválasztás előtt elvinni egy játszóházba, hogy meglássuk, hogyan viselkednek a többi gyerek között. Az óvodaérettség jele, hogy nem okoz neki gondot a többiek társasága, még ha nem is egyformán kedves mindenkihez.

Fontos, hogy a gyerek alkalmazkodni tudjon az óvoda napi rutinjához. Ez általában nem szokott gondot okozni, hiszen a gyerek már otthon, illetve a bölcsődében is megszokott egy napirendet. Ha mégsem volt korábban otthoni napirendünk, akkor érdemes kialakítani egyet az óvodába adás előtt, hogy a gyerek számára könnyebb legyen az alkalmazkodás.

Ne aggódjunk, lehet, hogy nem fog döccenő mentesen indulni az óvoda, de a kicsiknek jót tesz a gyermektársaság, erősödik a szocializációs képességük, megtanulják megismerni a saját korosztályukat, és önmagukat is.

babaszoba.hu

Címkék: 

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner