Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Milyen előnyökkel jár a keresztféléves Okj-s képzés?

okj_keresztfelevEgyre többen vannak olyanok, akik keresztféléves képzésben kezdik meg Okj-s tanulmányaikat, amelynek kétségkívül számos előnye van. Hogy mást ne mondjunk, kiforrott munkarenddel találkoznak, és a szociális juttatások szempontjából sem mindegy a dolog. Így nem csoda, hogy a keresztféléves képzés ma már nem csak az egyetemeken és a főiskolákon örvend nagy népszerűségnek, hanem az Okj-s tanfolyamokon is, emiatt egyre többen vannak azok, akik január végén kezdik meg tanulmányaikat, tehát a normál tanév első félévének végén.

Virág Gergő, a Klebelsberg Kuno Szakközépiskola és Kempelen Szakképzőt fenntartó intézmény kuratóriumának elnöke elmondta, hogy az alapítvány által fenntartott intézményekben már mostanra is sok új tanulót regisztráltak, és a számuk még több lehet a téli szünetig, illetve január első két hetében. A kuratóriumi elnök szerint sokan a tanév első félévében szerzett tapasztalataik alapján választanak szakmát, illetve iskolát. Ilyen esetekben a keresztféléves képzés nagyon ideális, hiszen a hallgató nem veszti el tanulói jogviszonyát az intézményváltás miatt.

A szakember azt is kifejtette, hogy az iskolákban megjelentek azok a diákok is, akik a felsőoktatásból szálltak ki, kényszerből vagy saját elhatározásból. Ők ugyan feladták felsőoktatási tanulmányaikat, de fontosnak tartják, hogy piacképes szaktudást szerezzenek. De olyan diákok is vannak, akik pár hónap külföldi munkavállalás után döntenek úgy, hogy itthon tanulnak szakmát.

A keresztféléves képzés nagy előnye, hogy a tanév elejére jellemző órarend-változtatások megszűnnek, így a tanulók kiforrott munkarendekkel találkoznak. Szintén mellette szól, hogy a tanulónak nem kell egy teljes évet várnia arra, hogy megkezdhesse tanulmányait. Ez különösen a nappalis illetve esti tagozatos jogviszony létesítésére vonatkozó, életkorral összefüggő megkötések szempontjából érdekes: a tanulók nappali tagozatos keresztféléves jogviszony létesítésével jogosulttá válnak kapcsolódó szociális juttatásokra, ám ha a tanuló időközben betölti a 21. életévét, a következő tanévre már csak esti tagozatra iratkozhatna be.

bevezetem.eu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner