Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Minden, amit az óvodai beiratkozásról tudni érdemes, állami és magánóvodákba egyaránt

Hazánkban, jelenleg többféle lehetőség közül választhatnak a szülők, amikor a gyermekük óvodai elhelyezésén gondolkoznak. Az állami bölcsődék és óvodák mellett magánóvodák, családi napközik, Waldorf és Montessori módszerek alapján működő intézmények is helyet kapnak a kínálatban. A nyílt napok időszakában, de még a beiratkozás előtt érdemes tájékozódni a legfontosabb tudnivalókról, jogszabályokról, kötelezettségekről, és az adott intézmények elvárásairól.

A jelenleg érvényes jogi szabályozás

Sokan úgy tudják, hogy 2014. szeptember 1.-től kötelező a 3 éves életkort betöltött gyermekeket óvodába járatni. Ez azért lehet így, mert a kormány eredetileg kitűzött időpontja valóban ez volt. Azóta ezt egy évvel elhalasztotta. Jelenleg még a régi szabályozás érvényes, mely szerint, a gyermek abban az évben, amelyben az ötödik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni. Az állami óvodát a szülők kiválthatják magánóvodával, de a családi napközik csak részben nyújtanak megoldást. A törvény értelmében ugyanis, az ötödik életév után óvodai nevelésben köteles részt venni a gyermek.

Hány férőhely van

A minisztérium tájékoztatása szerint, az óvodai és bölcsődei férőhelyek számát folyamatosan bővítik. Jelenleg 735 bölcsőde, közel 1200 családi napközi és 2771 óvoda várja a beiratkozókat. Az óvodák közül 2294 állami fenntartású, 477 pedig magánóvoda.

Kötelező a területileg illetékes óvodába íratni a gyermeket?

A válasz röviden: igen. Kicsit bővebben, arról van szó, hogy az óvodának a gyermek lakcímkártyáján szereplő lakhely alapján kell eldöntenie, hogy az adott körzetbe tartozik-e. Ettől akkor lehet eltérni, ha a szülő a munkahelyéhez közeli óvodát választja. A gyermek esetében a lakcím, azt a helyet kell, hogy takarja, ahol életvitelszerűen lakik. A lakcím időpontja pedig nem lehet régebbi három hónapnál. Sőt amennyiben az óvoda úgy érzi, hogy a lakcímkártyán szereplő cím mögött nem a valódi lakóhely található, lépéseket tehet. Első körben felszólíthatja a szülőket, hogy a védőnőtől hozzanak igazolást. Ha ezt nem kapják meg, akkor az óvodavezető elrendelheti a családlátogatást. Ebben az esetben három időpont közül választhat a szülő, ha nem él egyik lehetőséggel sem, akkor az óvoda vélelmezi a cím nem valós voltát, és megtagadhatja a felvételt.

A valóság azért általában nem ennyire rideg. Amennyiben van rá lehetőség, az óvodák felvesznek nem a körzetbe tartozó gyermekeket is, természetesen csak akkor, ha a körzetbe tartozók létszáma ezt megengedi. Akinek az állami rendszer így sem kínál alternatívát, az választhatja a magánóvodát, a magánbölcsődét, vagy a családi napközit. Legközelebb ezek működését mutatjuk be részletesen.

szuloklapja.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner