Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Mire jó az olvasónapló?

olvasónaplóAz iskolákban az elmúlt évtizedekben, bevett pedagógiai eszköz volt az olvasónapló. A diákok, a kötelező olvasmányokról számoltak be a segítségükkel. A célja tulajdonképpen annak ellenőrzése volt, hogy a diákok elolvasták-e az adott művet, valamint, hogy megértették-e annak mondanivalóját. A módszertan azóta változott, és az olvasónaplók kikoptak az iskolákból. Mint minden kötelező dolgot, ezt sem nagyon szerették a diákok, pedig sokkal több annál, mint egy ellenőrző dolgozat.

Az olvasónapló számos területen segíthet fejlesztenünk magunkat, és egy értőbb olvasás irányába terel minket. Nagyban hozzájárulhat a szókincsünk bővüléséhez. De amiben talán a legjobb, hogy hihetetlenül fejleszti a szövegalkotási képességünket. Hányan voltunk már olyan a helyzetben, hogy egy jó könyvet szerettünk volna ajánlani valakinek, de nem tudtuk jól átadni annak lényegét. Ilyenkor jobban érezzük, mint tudjuk azt, hogy mi fogott meg bennünket az adott szépirodalmi alkotásban. Azonban, ha olvasónaplót írunk a könyvről, van időnk körbejárni a cselekményt. Egyes szereplőket akár külön is elemezgethetünk, megfogalmazhatjuk a vele kapcsolatos érzelmeinket.

Az olvasónaplókhoz munkafüzetek is készültek, melyek olyan feladatokat tartalmaztak, melyeket a könyv olvasása nélkül nem lehet kitölteni. Érdemes ilyeneket is beszerezni, a feladatok megoldásával ugyanis a szövegértésünk is fejlődik. Egyrészt figyelmesebben olvassuk a szöveget, másrészt érdekes kontextusokra hívhatja fel a figyelmünket.

Az olvasónapló felosztása általában a következő. A mű szerzője és címe után, megadjuk annak műfaját. A történést elhelyezzük térben és időben, itt a műben szereplő összes helyszín és időpont megadható. Fontos a szereplők felsorolása is, akiknek a jellemét külön elemezhetjük. A cselekmény leírása is elmaradhatatlan, melyben érdemes annak szerkezetét is felállítani. Külön vizsgálhatjuk az író szövegalkotási módszerét is, milyen formát használ, párbeszédek vagy monológok a jellemzőek, ki mondja el a cselekményt, és még számos típus előfordulhat. A szövegalkotási képességünk fejlesztéséhez nagy segítség lehet, ha leírjuk, a könyvel kapcsolatos élményeinket, véleményeinket, benyomásunkat. Összefoglalva az olvasónapló nem akkor hasznos igazán, ha egy előre megírtat elolvasunk. Becsapva magunkat azzal, hogy ez olyan mintha elolvastuk volna a könyvet. Jól akkor járunk, ha magunk olvasunk, majd írunk olvasónaplót.

sulinet.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner