Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Nem jogszerű a nyári óvodai szünet?

Már nemcsak az iskolákban, de az utóbbi években már az óvodákban is megjelent a nyári szünet. Jellemzően ezt az időszakot használják fel az intézmények a karbantartási, felújítási munkálatok elvégzésére. Fontos azonban tudni, hogy az óvodai ellátásnak folyamatosnak kell lennie egész évben, így tehát a nyáron is. Ez azt jelenti, hogy az ellátást egy másik épületben biztosítani kell a felújítások ideje alatt is – ismertette az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkársága a Magyar Nemzettel.

Gyakori jelenség, hogy óvodákat 4-5 hétre is bezárnak nyáron, vagy arra kérik a szülőket, hogy gyermekeiket korábban vigyék haza. A helyzet megoldása sokszor bonyolult szervezést igényel a szülőktől. A hatályos jogszabályok szerint azonban az óvodai nevelési év szeptember 1-től augusztus 31-ig tart, és ez helyi rendelettel nem korlátozható. Más a szabályozás a bölcsődék esetében. Ezekben az intézményekben a nyári szünet alatt az önkormányzat biztosíthatja ugyan a napközbeni ellátást, de ez nem kötelessége. A nyári nyitvatartási rendről a fenntartónak március 31-ig kell tájékoztatnia a szülőket.

Békéscsabán is zárva vannak az óvodák nyaranta néhány hetet, de erre az időszakra kijelölnek helyettesítő intézményt, ahová azok a szülők vihetik a gyerekeiket, akik másképpen nem tudják megoldani a felügyeletet. Emiatt nem egyszerre végzik el a felújítási munkákat az óvodákban, hanem egymás után, így a zárva tartás alatt is járhatnak a gyerekek óvodába, egy közeli helyettesítő intézménybe.

Ezek a nyári kényszermegoldások nem okoznak problémát a gyerekeknek, sőt sokszor még élvezik is a változást. Ugyanis az új környezetben új ismeretségeket köthetnek, esetleg új játékokkal játszhatnak. A szülők már nem mindig örülnek a helyzetnek, ami érthető, hiszen át kell szervezniük útjukat, esetleg többet kell utazniuk, ha a helyettesítő óvoda messzebb van. Az azonban egyértelmű, hogy az óvodák nem zárhatnak be a helyettesítés megoldása nélkül, tehát ha az intézmény nem gondoskodik a gyermekek felügyeletéről, az jogszabályellenes.

hir6.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner