Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Az ombudsman is vizsgálta az étkezési támogatás jogi hátterét

szendvicsAz alapjogi ombudsman jelentése rávilágít arra, hogy az iskolák és óvodák gyakran felesleges igazolásokat kérhetnek az étkezési támogatás megállapításához, továbbá kitér arra is, hogy a jelenlegi gyermekvédelmi törvényből nem derül ki egyértelműen, hogy ki dönthet a támogatás megítéléséről, és kinek van joga a jogorvoslathoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálja, hogy szükséges-e a jogszabály módosítása.

Székely László, az alapvető jogok biztosa arra kéri a minisztert, hogy vegye fontolóra a törvény módosítását, annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, mely szerv jogosult az állami fenntartású köznevelési intézményekben az önkormányzatok által nyújtott gyermekétkeztetés személyi térítési díjának megállapítására, illetve a jogorvoslati kérelem elbírálására. Emellett azt kérte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökétől, hogy tájékoztassa az iskolák igazgatóit arról, hogy a három- vagy többgyermekes családok gyermekei után járó ötvenszázalékos normatív étkezési kedvezmény igénybevételéhez nem kérhető be hatósági igazolás. Ilyen esetekben elegendő, ha a szülő nyilatkozik a háztartásban nevelt gyermekek létszámáról.

Az ombudsmani vizsgálat éppen egy ilyen ügy miatt indult el, amikor is egy többgyermekes család a szülői nyilatkozat ellenére nem kapta meg az étkezési kedvezményt, mivel az iskola hiányolta a családi pótlék folyósításáról szóló hatósági igazolást. A család ezek után jogorvoslatot kért, de az ügy hónapokig húzódott, megjárva számtalan hivatalt. Az esetet tovább bonyolította, hogy az egyik gyerek nevelt gyermek volt, aki után nem vehető igénybe étkezési támogatás.

Székely László megvizsgálta a kérdést, és megállapította, hogy a szabályozás nem egyértelmű, és ellentmondásokat tartalmaz. Így nem látja tisztázottnak, hogy a kedvezmény megítélésére melyik az illetékes szerv.

Az ombudsman határozottan leszögezte, hogy három- és többgyermekes családok esetében a gyermekeknek járó normatív étkezési kedvezmény igénybevételéhez elegendő a szülői nyilatkozat. Minden további hatósági igazolás megkövetelése a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményébe ütközik. Az alapjogi biztos álláspontja szerint nevelt gyermek után ugyan nem vehető igénybe a gyermekétkeztetés normatív kedvezménye, hiszen a nevelőszülő más jogcímen is kap ellátmányt, de abban az esetben, ha a háztartásban élő gyermekek számát kívánjuk megállapítani, akkor a nevelt gyermeket is figyelembe kell venni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a Magyar Nemzet megkeresésére közölte, hogy a jelentés alapján vizsgálják a jogszabályt, és fontolóra veszik a módosítását.

mno.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner