Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Rossz irányba halad az oktatási rendszer?

konferenciaNem képes segíteni a versenyképességet a hazai oktatási rendszer – mondta el Varga Júlia, az MTA tudományos munkatársa a Privátbankár.hu konferenciáján. A szakember véleménye szerint Magyarország az oktatási és iskolázottsági mutatók terén rosszabbul teljesít a nettó versenyképességi rangsorban elfoglalt helyzetéhez képest. Ahogy fejlődött a gazdaság, a munkavállalók készségeivel kapcsolatos elvárások is jelentősen megváltoztak. Az ország ezért csak úgy tud sikereket elérni, ha az oktatás képes viszonylag gyorsan követni a készség-elvárásokat.

A kommunikációs és a problémamegoldó-képességek például egyre nagyobb súllyal esnek a latba. Ehhez képest elmondható, hogy a 2012-es PISA-jelentésben a magyar gyerekek 38 százaléka a problémamegoldás területén a legrosszabb besorolást kapta, és csak igen csekély volt a legjobban teljesítők aránya.

Az oktatási rendszerben jelenleg a szakiskolai képzések megerősítése az egyik fő cél. Varga Júlia szerint ez rossz irány, mivel nehéz lenne megmondani ma, hogy a jövőben melyik szakmára lesz szüksége a gazdaságnak. A cégek jellemzően 3-5 évre előre rendelkeznek üzleti tervvel, és csak kevésnek van létszámterve. Emiatt nem lehet tőlük elvárni, hogy nyilatkozzanak arról, hogy a jövőben mi legyen a szakmai képzések iránya.

A szakember elmondása szerint a hazai szakképzésnek az az alapvető problémája, hogy csak kevés figyelmet fordít az alapkészségek fejlesztésére. Mindeközben az tapasztalható, hogy a munkáltatók megfizetik azonos munkakörben dolgozók között is a magasabb általános végzettséget (érettségit), igaz, az utóbbi időben csökkent a többletfizetés aránya.

Érdekes jelenség, hogy átfedés van a keresett szakmák és a romló pozícióban lévő szakmák között. A hiányszakmákban folyamatos a munkaerő kereslet, mert a jelentkezők nem felelnek meg az elvárásoknak. Mindez feltételezhetően az alapkészségek hiányára vezethető vissza.

A magyar szakmunkások más szempontból is elmaradnak a nyugat-európai átlaghoz képest. Egyik ilyen problémás terület a nyelvtudás. A magyar szakmunkásoknak csak kevesebb, mint 1 százaléka beszél például angolul, miközben a dánoknál ez az arány 65 százalék. Dániában a szakmunkások több mint fele vett már részt képzésben, nálunk csak mintegy 14 százalék.

Varga Júlia vitatta azt is, hogy Magyarországon diplomás túlképzés lenne. A diplomások arányát tekintve Magyarország az OECD-országok listájának alsó ötödében helyezkedik el, miközben a legsikeresebb gazdasági helyzetű országokban a fiatal diplomaszerzők aránya többszöröse a magyarokénak. A szakember szerint viszonylag átlagos minden felsőoktatásból kikerült diplomás elhelyezkedési ideje, ez pedig cáfolja azt, hogy rossz lenne a hazai felnőttképzés kibocsátási aránya. Igaz, sok a pályaelhagyó, de ennek az is oka lehet, hogy a pályaelhagyók átlagosan 4 százalékkal keresnek többet, mint azok, akik a szakmájukban maradnak.

privatbankar.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner