Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Sok a furcsaság az iskolaigazgatók kinevezése körül

klik_kinevezesAz Index vette a fáradságot, és összeszedte a Klebelsberg Központ legfurcsább igazgatói kinevezéseit. Merthogy elég sok furcsaság van a kinevezések körül. A pályázati rendszer már korábban is színjátéknak számított, amikor még az önkormányzat döntött az igazgatók személyéről. Az államosítással csak annyi változott, hogy a döntési jog egy szinttel feljebb kerül, a minisztériumhoz – vélekedik az Index, amely három igazgatói kinevezés példáján mutatja be a problémás ügyeket.

Az újpesti Halassy Olivér Német Tagozatos Általános Iskolában két pályázó volt: Sipos Sándor, az iskola addigi igazgatóhelyettese, valamint Grósz Ágnes, az újpesti tankerület munkatársa, tehát a Klebelsberg Központ alkalmazottja. Grósz neve szerepel is egyébként a nyilvánosan megjelent pályázati kiírás alján kontaktszemélyként. Ő mint külső pályázó az alkalmazotti értekezleten 3 százalék, a nevelőtestülettől 0 százalék támogatást kapott. Ezzel szemben Sipos bírta a nevelőtestület és a szülői munkaközösség 100 százalékos támogatását, sőt mellé állt az önkormányzat képviselő-testülete is: ennek ellenére vesztett a pályázaton.

A püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziumban szeptember 9-én szembesültek azzal, hogy az új igazgató Petőné Papp Margit lesz. Petőné volt fideszes alpolgármester, aki jelenleg is önkormányzati képviselő, és az októberi választásokon is indulni fog. A felháborodott tanárok aláírásgyűjtésbe kezdtek, megkeresték írásban Balog Zoltánt is, a szülők pedig demonstrációt szerveztek.

Kecskeméten, a Tóth László Általános Iskola 23 éve Fenyvesi László volt az igazgató. Megbízatása július 31-én lejárt, helyét egy külső pályázó vette volna át, Polyák Márta Antónia, akinek nem volt vezetői gyakorlata, tanárként és tanítóként dolgozott. Bár a pályázat elvárja, hogy a pályázó rendelkezzen intézményvezetői szakképzettséggel, Polyák ezt sem tudta felmutatni. A nevelőtestület 96 százaléka, az iskola tantestületének 100 százaléka Fenyvesi Lászlót támogatta, hasonlóan a szülői munkaközösséghez és a szakszervezethez. Polyák mögött viszont ott állt a kecskeméti közgyűlés, amely zárt ülésen egyhangúan támogatta, továbbá a Klik is. A feszült helyzetet végül az oldotta fel, hogy Polyák visszalépett a jelöltségtől.

Az Index portál szerint ezekből az esetekből végső soron három fő tanulság vonható le. Az első, hogy sok helyen hatalmas az összevisszaság az adminisztráció területén. Több esetben (többek között Miskolcon) is előfordult, hogy a kinevezett igazgató csak a tanév megkezdése után kapta meg az értesítést arról, hogy kinevezése megtörtént, mégpedig már augusztusban.

Másodsorban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) lényegében azt nevez ki, akit akar. A köznevelési törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy amennyiben valakit nem akar kinevezni, akkor a pályázatot eredménytelennek nyilvánítja. Ezek után lehetősége van megbízott igazgatót helyezni az intézmény élére, egy éves időtartamra.

Az Emmi több esetben próbálja a saját jelöltjét kinevezni, de abban az esetben, ha komoly ellenállásba ütközik, hajlandó visszakozni, és kompromisszumos megoldást keres.

abcug.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner