Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Súlyos a tanulóhiány az oktatásban?

iskolaMendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökének múlt heti bejelentéséből kiderült, hogy nagyon komoly tanulóhiány alakult ki a magyar oktatási rendszerben. Az ország déli részén mintegy 2000 diák hiányzik majd az őszi tanév megkezdésekor. Legalábbis erről árulkodik, hogy körülbelül ennyi hely maradt üresen a helyi gimnáziumokban, szakközépiskolákban valamint szakiskolákban.

A PDSZ álláspontja szerint mindez két fő okra vezethető vissza. Az egyik ok demográfiai jellegű, ugyanis 1999–2000 körül kevés gyerek született. A másik ok az oktatási törvények átalakításában gyökerezik, mely szerint a korábbi 18-ról 16 évre csökkentette a kormány a tankötelezettséget 2012 szeptemberétől. Emiatt – véli a PDSZ – megszűnt az iskolák arra vonatkozó kötelezettsége, hogy diákokat minden körülmények között benntartsák az oktatásban, annak érdekében, hogy a fiatalok a lehető legtöbb tudással és felszültséggel léphessenek ki a munkaerőpiacra. Mendrey felidézte, hogy annak idején sok pedagógus örült a változásnak, hiszen jellemzően azok a tanulók estek ki az oktatásból, akiknek a legproblémásabb a tanítása. Mindez most visszaüthet rájuk, hiszen a PDSZ úgy kalkulál, hogy jelenleg 30 ezer gyerek hiányzik a rendszerből, ami akár 50-60 iskola bezárását is eredményezheti, és tömeges elbocsátásokat az iskolákból.

Mendrey szerint a kormány az uniós példákra hivatkozik, de a külföldi gyakorlat eltér a hazaitól. Ugyan voltak olyan országok, ahol szintén 16 év volt a tankötelezettség határa korábban, de ezen több ország is változtatott a gazdasági válság hatására.

A PDSZ elnöke arra is rámutatott, hogy a tanulóhiány miatt olyan diákokat is felvesznek már az iskolák, akiknek a képzéséhez hiányzik a megfelelő szaktudásuk. Előfordul olyan szakiskola, ahol a pszichés és a mentális zavar sem akadálya a felvételnek. A szakember szerint a magatartászavaros, problémás diákok esetében szinte biztosra vehetők a tömeges bukások és egyéb iskolai botrányok.

A PDSZ mindezek miatt azt javasolja az új kormánynak, hogy gondolja újra a tankötelezettség korhatárának kérdését, egyben felajánlotta segítségét a tanulóhiány megoldásának érdekében.

A tankötelezettség lecsökkentése mára már a munkanélküliségi adatokban is megjelent. Kiss Ambrus, a Policy Agenda közpolitikai elemző intézet vezető munkatársa arról adott tájékoztatást, hogy a 2011 októbere és decembere között 8900 munkanélküli volt a 15-19 év közötti korosztályban, 2012 végére pedig már 11 900-an voltak. Jelenleg 12 900 munkanélküli van ebben a korosztályban.

nol.hu

edupress.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner