Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Varga Mihály: több jól képzett szakmunkásra van szükség

szereloOktóber elején rendezték meg a franciaországi Lille-ben a fiatal európai szakemberek Euroskills elnevezésű vetélkedőjét. A szakmák Európa-bajnokságán a magyar csapat 25 ország közül hatodik helyezést ért el, 20 érmet nyert. A verseny magyar nyerteseit hétfőn köszöntötték, Budapesten. A rendezvényen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, aki szerint sokkal több kiváló szakmunkásra és technikusra van szükség a magyar gazdaság fejlődéséhez, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez.

Növekedhet a szakképző iskolák önállósága

szakkepzo_iskolak_onallosagaCzomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára úgy véli, nagyobb önállóságot és több lehetőséget kapnának a szakképző iskolák azzal, hogy a tervek szerint az eddig csak a szakmai irányításért felelős NGM veszi át fenntartásukat. Az államtitkár minderről Lille-ben, a szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills versenyen beszélt.

A tanulók fele bukott a szakképzésben Baranyában

szakmunkasAggasztó jelek mutatkoznak a szakképzésben, Baranya megyében a szakiskolák tanulóinak közel fele megbukott – hívta fel a figyelmet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) mellett működő Szakképzési Bizottság. A szakemberek problémaként említik, hogy ezek az iskolák nem az életre nevelnek, a gimnáziumok pedig elszívják a jobb képességű fiatalokat.

Rossz irányba halad az oktatási rendszer?

konferenciaNem képes segíteni a versenyképességet a hazai oktatási rendszer – mondta el Varga Júlia, az MTA tudományos munkatársa a Privátbankár.hu konferenciáján. A szakember véleménye szerint Magyarország az oktatási és iskolázottsági mutatók terén rosszabbul teljesít a nettó versenyképességi rangsorban elfoglalt helyzetéhez képest. Ahogy fejlődött a gazdaság, a munkavállalók készségeivel kapcsolatos elvárások is jelentősen megváltoztak.

Oldalak

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner

szakképzés

Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner