Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Személyi változások várhatók az oktatásügyben

iskolaMegkezdődtek a személycserék az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi). Első körben Kerékgyártó Sándort, Educatio Kft. vezetőjét bocsátották el azonnali hatállyal múlt csütörtökön. Ez a tárca egyik kiemelten fontos intézménye, amely milliárdos értékű beszerzéseket bonyolít, és amely a magyar köz- és felsőoktatás tartalmi, módszertani megújításával, központi oktatásügyi szolgáltatások fejlesztésével és üzemeltetésével foglalkozik. Kerékgyártó 2010 óta vezette az állami céget, az elbocsátásának hírét egyelőre nem kommentálta. Az Emmi még péntek este arról tájékoztatta a hvg.hu szerkesztőségét, hogy Kerékgyártó május 16-tól a felmondási idejét tölti és ugyanezen naptól fel van mentve a munkavégzés alól. Döntésüket nem indokolták, hivatkozva arra, hogy "vezető állású munkavállalóról lévén szó, indoklási kötelezettség nem áll fenn".

A hvg.hu kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy várhatóan nem Kerékgyártó lesz az egyetlen, akinek hamarosan távoznia kell posztjáról. Egyes hírek szerint Balog Zoltán miniszter, miután 2012-ben átvette a tárcát, nem kapott miniszterelnöki engedélyt arra, hogy megválassza államtitkárait. Ennek köszönhetően a helyükön maradhattak azok az államtitkárok, akiket még Réthelyi Miklós választott ki.

Balog állítólag több poszton is tervezi a személycseréket. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár távozása már biztosra vehető. Korábban elképzelhetőnek tűnt, hogy a jövőben a Pedagógus Kar élére kerül, de azóta kiderült, hogy ez nem lehetséges, mivel a Pedagógus Kar vezetője csak a kari tagok közül kerülhet ki, ráadásul gyakorló pedagógusnak kell lennie.

Híresztelések szerint az állami iskolák fenntartójának, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) élére Pölöskei Gáborné, az Emmi főosztályvezetője kerülhet. Emiatt vélhetően meneszteni fogják Marekné Pintér Arankát, és várható a Klik működésének átszervezése. A Klik működését korábban már miniszteri biztos is vizsgálta, aki – a kiszivárgott információk szerint – komoly hiányosságokat tárt fel.

Az Educatio Kft. működést szintén sok kritika érte korábban. A társaság tavaly 543 millió forintért vette meg a Magisztert, az iskolai adminisztrációs rendszert, amelyet az összes hazai iskolának felajánlottak. Jóllehet az átállás nem volt kötelező az iskoláknak, de azok az intézmények, amelyek megtartották a régebbi szoftverüket, nem kaptak a fenntartásukhoz állami támogatást. Az új szoftver januárban botránnyal debütált. Probléma fakadt abból, hogy a tanév közepén vezették be, és az államtitkárság későn értesítette az átállásról az iskolákat. Emiatt sok intézményben a téli szünet, illetve az ünnepek alatt is folytak az átállással kapcsolatos munkák. A rendszer működésével kapcsolatban is sok panasz volt, még márciusban is volt olyan iskola, amely a program helyett a hagyományos naplót használta.

hvg.hu

klubradio.hu

Címkék: 

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner