Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Szigorítja a kormány a nyelvoktatást

nyelvoraAz oktatás újabb területének működését forgatja fel a kormány: azok a nyelvtanárok, akik nem rendelkeznek pedagógusi végzettséggel, mostantól nem taníthatnak majd állami vagy uniós forrásból fenntartott nyelviskolákban. Igaz, korábban sem voltak könnyű helyzetben, hiszen az eddigi szabályozás is csak 20 százalékos részvételt engedélyezett a számukra. A kormány mostantól viszont már zéró toleranciát hirdetett, és a kvótát levitte nulla százalékra.

Mindez azt jelenti, hogy a jövőben nyelvszakos egyetemi diploma vagy külföldi oklevél sem lesz elég ahhoz, hogy valaki ilyen intézményekben taníthasson. Az külföldi anyanyelvi tanárok pedig végleg kiszorulhatnak az oktatásból, hiszen ők érthető okokból kimaradtak a hazai pedagógiai képzésből. Marad számukra azért egy kiskapu: számukra csak egyetemi diplomát ír elő a felnőttképzési törvény nyelvoktatásról szóló része. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a módosítást azzal magyarázza, hogy az emelné a nyelvi oktatás színvonalát.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért – Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke ezzel szemben indokolatlannak, következetlennek és károsnak tartja az intézkedést. Rozgonyi szerint több száz olyan oktató megélhetése került veszélybe, akik más szemléletet képviselhettek, mint amit a magyar felsőoktatás pedagógia szakjai adnak. Aki például rendelkezik CELTA (Certificate in Teaching English to Speakers of Other Languages) oklevéllel, azt bárhol tárt karokkal várják. Az egyetemi hallgatók is hátrányba kerülnek, akik az egyetem mellett tanítottak eddig, hiszen ők sem rendelkeznek pedagógiai végzettséggel.

Az NGM az Index megkeresésekor tagadta, hogy az új szabályozás negatív változásokat hozna. A minisztérium szerint ugyanis a nem támogatott és nem nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamokon korlátozás nélkül oktathat bárki. A tárca azt is cáfolta, hogy a nyelviskolák problémaként jelezték volna az új szabályozás várható hatásait.

Az egyesület azonban azt állítja, hogy a minisztérium több kérdésben is csúsztat: az NGM ugyanis nem beszél arról, hogy az általa javasolt lehetőség az áfamentesség elvesztését eredményezi. Az áfamentes képzési szolgáltatás feltétele az „engedélyezés”, amit viszont csak akkor lehet megszerezni, ha a tanári kar százszázalékosan megfelel az előírásoknak. Rozgonyi azt is cáfolta, hogy az iskolák ne jelezték volna az észrevételeiket: számos alkalommal hívták fel a figyelmet arra, hogy a szabályozás rossz, értelmetlen, káros, és a nyelvtanfolyamok minőségének javítását a legcsekélyebb mértékben sem mozdítja elő.

index.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner