Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Szigorodhat az egyetemi felvételi

szigorodhat_az_egyetemi_felveteliA Fokozatváltás a felsőoktatásban címmel közzétett kormányzati stratégia értelmében a jövőben jelentős változásokra számíthatunk a felsőoktatásban. A dokumentum kitér többek közt arra, hogy bevezetnék az oktatók teljesítményközpontú előmeneteli rendszerét, 15 százalékkal csökkentenék a szakok számát, az agrároktatásban pedig bevezetnék a farmerképzést. A tervek szerint 2020-tól már egy nyelv középfokú ismeretéhez kötné az állam a felsőoktatási felvételit.

15 százalékkal kevesebb lenne a meghirdetett szakok száma, a lemorzsolódás pedig 10 százalékkal csökkenne 2020-ig. Nulláról 8 százalékra nőne a duális alapképzésben résztvevő hallgatók száma. Az oktatói állomány fejlődésének érdekében szükséges bevezetni a teljesítményközpontú előmeneteli rendszert, az oktatói teljesítmény mérését. Fontos továbbá, hogy az oktatók bérezése versenyképes legyen. A tervezet szerint több gyakorlati szakembert kell bevonni az oktatásba.

A stratégiai terv értelmében mérhetővé kell tenni a tanulmányi eredményeket. Ehhez a záróvizsgák mellett szükség van a képzés kezdetén és zárásakor megírandó kompetenciatesztekre is.
Szakspecifikus bemeneti pontszámrendszerrel kell szabályozni a magyar állami ösztöndíjhoz való hozzáférést. Ehhez meg kell vizsgálni, hogy 2020-tól mely szakokon szükséges az emelt szintű érettségi minimális követelményként, és akkortól indokolt lehet legalább egy nyelv középfokú ismeretének megkövetelése. A gyengén teljesítő hallgatókat nagyobb arányba kell átsorolni az önköltséges képzésre, és fordítva: a jól tanulók esetében növelni kell a ösztöndíjas képzésre felvettek számát.
A 77 oldalas dokumentum felveti egy központi kancellári hivatal létrehozását és az átszervezett Oktatási Hivatalból, háttérintézményekből Felsőoktatási Hivatal létrehozását. A 2012-es 37 ezerről 2020-ra 56 ezerre növelnék a kutatói létszámot, így az elképzelések szerint 1,5 százalékról 5 százalékra bővülnének z intézményrendszer kutatásból, fejlesztésből származó bevételei.
A stratégiai elképzelések szerint növelnék az orvosképzésben az oktatási kapacitást az orvosi létszám és az egyetemi ágyszám növelésével. Az informatikai alapszakok képzési és kimeneti követelményeit felülvizsgálnák az iparági trendek, a hazai vállalati igények és a nemzetközi tapasztalatok alapján. Elindítanák a gazdaságtudományi alapszak felülvizsgálatát, és bevezetnék a duális képzést. Az agrár-felsőoktatásban bevezetnék a farmerképzést, növelnék a jelentkezők arányát. A pedagógusképzésben 2017-ig befejeznék a képzés és továbbképzés rendszerének teljes megújítását, áttekintenék a gyakorlóiskolák működését, kapacitását, és továbbfejlesztenék a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat.

penzcentrum.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner