Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Tankönyvbotrány: egyre többen tiltakoznak

”tankonyv"Történészek és társadalomtudósok egy csoportja petíciót indított útjára, melyben tiltakoznak az iskolai tankönyvválasztás szabadságának megszüntetése ellen. Azzal, hogy az állami oktatási intézményekben csak két-három tankönyvkönyvből lehet választani tantárgyanként, jól bevált, minőségi tankönyvek szorulnak ki az oktatásból. A petíciót eddig több mint nyolcszázan írták alá, akik úgy vélik, a szűkített választék ellentétes a közoktatási törvénnyel, melynek szelleme szerint a tanár szabadon eldöntheti, hogy miből tanít. A tankönyvrendelet visszavonását követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is.

Az ügy hátterébe zajló folyamatok nem most indultak el. Az állam már 2011 óta tervezi, hogy kezébe veszi a tankönyvpiacot, de csak a közelmúltban szánta rá magát, hogy megvegye a piac két meghatározó cégét. Az egyik a Nemzeti Tankönyvkiadó utódjának számító Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó, a másik az Apáczai Kiadó. Hogy mennyit költöttek rá, az egyelőre nem nyilvános adat, de úgy tudni, hogy az Apáczai Kiadó áron alul kelt el. Igaz, a tulajdonosoknak nem sok választásuk maradt, a megváltozott piaci körülmények között lehetetlen lett volna tovább működniük. De a piac többi – mintegy 70 - szereplője is bajban van, a beszűkített választék őket is érzékenyen érinti.

Akkor miből lehet választani?

Az állami iskolák az idei évtől csak a számukra kialakított listából választhatnak, de ez jóval szűkebb, mint a tankönyvjegyzék: tantárgyanként legfeljebb két vagy három könyv közül lehet választani, de akad olyan is, ahol csak egyből. Talán nem meglepő, de a listán szereplő tankönyvek a már fent említett két államosított cég kiadványai közül kerülnek ki döntő számban. Így elmondható, hogy az iskolák 80 százaléka már az államtól rendel, hiszen nem térhet el a kötelezően ajánlott listától. A jogszabályok ugyanakkor ellentmondóak, hiszen egyfelől előírják, hogy az iskola a rendelés elkészítése során köteles a fenntartójával egyezetni, másfelől biztosítják az iskoláknak a tankönyvjegyzékből történő szabad választást. Hozzá kell tennünk, hogy a rendelések leadási határideje április 30., és a tanároknak úgy kell választaniuk, hogy a tankönyvek tartalmát egyelőre még egyáltalán nem is ismerik.

Olcsóbb, de gyatrább tankönyvek

Ugyan a rendszer átalakítása során csökkenhetnek a tankönyvárak, ami éves szinten 2 milliárd forint megtakarítást jelenthet a magyar családoknak összesen, de a minőségüket tekintve, jelentősen rosszabb tankönyvekre számíthatunk mostantól. A nyilvánosság előtt is bemutatott kísérleti tankönyvek már többször is igen komoly felháborodást váltottak ki szakmai körökben, sajnos úgy tűnik eredménytelenül. Kétséges tehát, hogy megéri-e az ilyen mértékű beavatkozás az oktatásba, és a minimális állami megtakarítás kárpótol-e bennünket azért, hogy a jövőben le kell mondanunk a korábban már megszokott és jól bevált kiadványokról. Egy biztos, ilyen körülmények között komolyabb szerepe lesz majd az oktatók egyéni képességeinek, hogy tankönyvektől függetlenül is a megfelelő tudás birtokába jussanak tanítványaik.

eduline.hu

index.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner