Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

A tiltás sem tartja vissza az iskolákat a papírgyűjtéstől

iskolai_papirgyujtes
Úgy tűnik, a kormányzati tiltás ellenére számos iskola a következő évben is folytatja majd az iskolai papírgyűjtést, ahogyan azt évtizedek óta megszokták. A legtöbb iskola nem is tehet mást, mivel a plusz bevétel jól jön nekik, és ezt a pénzt szabadon használhatják fel, a Klik felügyelete nélkül.

A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint azért lesz tilos a következő év januárjától a jelenlegi keretek közt papírgyűjtést szervezni, mert „az Európai Unió által előírt hasznosítási arányok teljesítése érdekében a háztartásban képződő papír-, üveg-, bio- és fémhulladékot, valamint műanyag hulladékot országosan kötelező jelleggel elkülönítetten kell gyűjteni, és az ilyen elkülönítetten gyűjtött hulladékot a közszolgáltatónak vagy a nevében eljáró gazdálkodó szervezetnek át kell adni. Vagyis a környezetvédelmi szempontból előnyösebb szabályozás szerint a papírhulladékért 2015. január 1-jétől a közszolgáltató házhoz megy, és azt közvetlenül szállítja majd el egy külön jogszabály szerint működő hulladékgazdálkodási létesítménybe.”

A Népszabadság által korábban megkérdezett szakemberek szerint ezek a kitételek nem szerepelnek a hulladéktörvény hatályos szövegében, továbbá a jogszabályból nem derül ki egyértelműen, hogy az iskolában a diákok által szemléletformálási céllal különgyűjtött papír olyan háztartási hulladéknak minősül-e, amelyet csak a kötelező közszolgáltatás keretében lehet kezelni. A lapnak a megkeresett iskolaigazgatók többsége úgy nyilatkozott, hogy folytatják a papírgyűjtést, mivel annak ezek szerint nincs jogszabályi akadálya. Egy iparági cégeket tömörítő szervezet jogásza szintén úgy véli, hogy a törvény értelmében csak az ingatlan területén képződő hulladék esetében kötelezhető az ingatlanhasználó a közszolgáltatóval való együttműködésre, azaz a hulladék ingyenes átadására. Az iskolában viszont jellemzően az történik, hogy a diákok nem iskolai eredetű papírhulladékot szelektálnak, ez a tevékenység pedig nem tartozik automatikusan a kötelező közszolgáltatás hatálya alá. Ráadásul a törvény megengedi a szelektíven gyűjtött hulladék esetében, hogy az ingatlanhasználó eldöntse, hogyan szabadul meg a szeméttől. Átadhatja közvetlenül a hulladékkezelőnek, a szállítónak, a gyűjtőnek, a közvetítőnek vagy eladhatja a kereskedőnek.

Természetesen vannak óvatosabb iskolák is, ahol a gyűjtést szeptembertől befejezik, amíg nem tisztázódik a helyzet. A többség azonban folytatja, mert rászorul a bevételre, hiszen nincsenek szabad forrásaik, szabadon elkölthető pénzeik. Ami viszont befolyik a papírgyűjtésből, a fölött a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem gyakorol felügyeletet. Ebből a keretből finanszírozzák az iskolák például a kirándulásokat vagy az új eszközök vásárlását.

A jövőben, ha megjelenik a direkt jogszabályi tiltás, az iskolai papírgyűjtés többféle módon is legalizálható lesz. Mivel civil szervezetek is végezhetnek ilyen tevékenységet, ezért lehetőség van arra, hogy az iskolák egy alapítványon vagy egyesületen keresztül folytassák ezt a tevékenységet. Szintén jó megoldás lehet, ha olyan működő környezetvédő szervezettel kötnek együttműködési megállapodást, amelynek az alaptevékenységei között szerepel a hulladékkal kapcsolatos oktatási vagy szemléletformálási tevékenység.

nol.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner