Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Több családnak lesz ingyenes a menza jövőre

menzaBalog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint a 3 éves kort betöltők kötelező óvodáztatása nemcsak oktatási, pedagógiai szempontból jelent segítséget a nehezebb körülmények közt élők számára, de biztosítja egyúttal az étkeztetést is. A miniszter ízléstelennek tartja azt a „számháborút”, ami véleménye szerint a gyermekéhezés körül kialakult. Hangsúlyozta, hogy ha csak egy éhező gyermek van Magyarországon, az is sok. Sokan nem jutnak Magyarországon meleg ételhez naponta, Balog szerint a fő célkitűzés, hogy ezt a jelenséget mérsékeljük, illetve teljesen felszámoljuk.

2016. január 1-től ingyenes étkeztetésben részesülnek azok a bölcsődés és óvodás gyerekek, akik családjában az egy főre eső nettó jövedelem nem haladja meg a minimálbér 130 százalékát. Ez az intézkedés a remények szerint lefedi majd a szegénységgel fenyegetettek teljes körét. Az idei nettó minimálbérrel számolva ez azt jelenti, hogy azon gyerekek étkezhetnek ingyen, akiknek a családjában az egy főre eső összeg 86 ezer 428 forint alatt van. A miniszter példaként elmondta, hogy egy kereső felnőttből és egy gyermekből álló család esetében, ahol a felnőtt nettó jövedelme 172 ezer 856 forint alatt van, a gyermek étkeztetésének költségét az állam vállalja át. Két kereső felnőttből és két gyermekből álló családban a nettó összjövedelemnek 345 ezer 712 forint alatt kell lennie a támogatáshoz.

A jövedelem önbevallásos lesz és legalább a gyermekek kétharmadára kiterjed az ingyenesség. Tehát a közfoglalkoztatásban dolgozókat vagy alacsony jövedelműeket mindenképp érinti majd az intézkedés.

Balog elmondása szerint már most is sokan részesülnek ingyenes vagy támogatott étkeztetésben, a bölcsődések esetében 26 százalék, az óvodásoknál 46 százalék, míg az általános iskolások körében 58 százalék ez az arány. 2015-ben az erre a célra felhasználható állami keret (amely 2010 és 2014 között 29 milliárdról 50 milliárd fölé emelkedett) 60 milliárd forintra nő majd.

Szintén a szegényebb családokat segíti, hogy hogy január 1. óta a családi adókedvezményt igénybe lehet venni az egészségügyi járulék és a nyugdíjjárulék terhére is. Ez azt jelenti, hogy ma már nincs olyan család, amely ne részesülne gyermekek után járó adókedvezményben. Ez a gyakorlatban 10 ezer forintos növekedést jelent havonta.

dehir.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner