Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Tüntetni fognak a diákok az angol érettségi miatt

tuntetesÚgy tűnik, továbbra sem nyugszanak az idei angol érettségi során felkorbácsolt indulatok, egy Facebook csoport tagjai nem szeretnének szó nélkül belenyugodni az Oktatási Hivatal döntésébe, és tovább folytatják a mozgolódást. Céljuk változatlan, követelik az Oktatási Hivataltól az emelt szintű angol érettségi harmadik – a hallott szöveg értését tesztelő – részének felülvizsgálatát. Hogy követelésüknek hangot adjanak, május 17-re, szombatra demonstrációt terveznek a közösségi oldalon.

A Facebook oldalon megjelentek értelmében szeretnék elérni az érettségi vizsga során lejátszott hanganyag nyilvánosságra hozatalát, valamint szorgalmazzák, hogy az Oktatási Hivatal tartson igazi, vizsga körülményeket szimuláló felülvizsgálatot. Továbbá a hivatal - a vizsgálat függvényében - biztosítson fakultatív lehetőséget arra, hogy a diákok megismételhessék a kérdéses vizsgarészt. Felvetik, hogy a jövőben csak olyan iskolákban kellene emelt színtű nyelvi érettségit tartani, ahol van erre alkalmas nyelvi labor.

Az eset hátterében a 2014. május 8-án megtartott emelt szintű angol érettségi vizsga körül kialakult botrány van. A vizsgát követően ugyanis számtalan panasz érkezett az Oktatási Hivatalhoz azzal kapcsolatban, hogy a vizsga során használt hanganyag rendkívül rossz minőségű volt, ami komolyan megnehezítette a szöveg megértését a diákok számára. Többen jogi lépéseket is fontolgattak.

A tételkészítő bizottság visszautasította a vádakat, a testület véleménye szerint a hanganyag minősége minden szempontból megfelelt az előírásoknak, annak megértése nem igényelt különleges erőfeszítéseket a vizsgázóktól. Célját megfelelően ellátja, segítségével lemérhető, hogy a vizsgázó az értési céloknak, illetve a feladatnak megfelelő stratégiák alkalmazásával a szöveget képes-e megérteni.

Az Oktatási Hivatal kijelentette, hogy a vizsgáknál használt Cd-k jók voltak, azokkal nem volt és nem is lehetett probléma, hiszen azokat minden évben ugyanazzal a „professzionális technikával” sokszorosítják. Eddigi tapasztalataik alapján még sose volt velük probléma, ezek alapján biztosra veszik, hogy a vizsgahelyszíneken lejátszott CD-k minősége mindenütt megfelelő, az elkészült és ellenőrzött vizsgaanyaggal azonos volt.

Az Oktatási Hivatal hangsúlyozta, hogy a feladatsorok számtalanféle ellenőrzésen mennek keresztül, többek között nagy tapasztalattal és gyakorlottal rendelkező szaktanárok, valamint szakmai és anyanyelvi lektorok ellenőrzik azokat. A kész feladatsorokat két „csúcslektor” is átnézi, akiknek személye függetlenek a bizottságtól. A hanganyag szintén átment ezen a szűrőn, és a szakértők egyöntetű véleménye alapján a teljes vizsgaanyag megfelel az emelt szintű vizsgakövetelményekben előírtaknak.

A döntés ellen szervezett demonstráció szombaton fél hatkor kezdődik majd, de a helyszínét még nem hozták nyilvánosságra a szervezők.

friss.hu

orientpress.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner