Header-banner
felső banner
diákmunka
Nyaranta több ezer diák vállal munkát. Gyakran csak a nyaralásra való szeretnék megkeresni, de sok olyan diák is munkát vállal, aki a tanulmányai folytatására szánja a keresetét. A munkák nagyon változatosak,... Tovább!

Változhatnak az oktatási törvények

parlamentAz emberi erőforrások minisztere hétfőn benyújtotta az Országgyűlésnek az oktatási tárgyú törvények módosítására tett javaslatait. A javaslat szerint a felsőoktatás területén lehetőség nyílna a teljes idejű képzés duális képzésként történő megszervezésére. Az elképzelések szerint a duális képzést a teljes idejű képzések egyik formájaként határoznák meg. A gyakorlati képzés kereteit a műszaki, informatika, agrár, természettudomány vagy gazdaságtudomány képzési területen indított szakokon a Duális Képzési Tanács határozná meg.

A módosító javaslat kiterjed az ősztől bevezetésre kerülő kancellári rendszer részleteire is. A tervek szerint ilyen megbízatást csak az kaphatna, aki felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és rendelkezik felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban megszerzett legalább három éves vezetői gyakorlattal. Ennek megfelelően a jövőben a felsőoktatási intézményekben a következő vezetői megbízások lennének adhatók: rektor, rektorhelyettes, főigazgató, dékán, kancellár, gazdasági főigazgató.

A javaslat szerint a jövőben bővülne a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság létszáma is a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy-egy delegáltjával. Ezzel hangsúlyosabbá válnának a hallgatói és a gazdasági szempontok, és a kormány delegáltjainak aránya 50 százalék alá csökkenne.

A módosítás foglalkozik a Semmelweis Egyetemből a Testnevelési Egyetem kiválására. A kiválást indokolja a javaslat szerint a sportegészségügy és sporttudomány területein jelentkező legfontosabb feladatok közötti kapcsolatok intézményes megerősítése. Az új intézmény magában foglalja majd az Országos Sportegészségügyi Intézet egyes, nem betegellátást végző egységeit, továbbá a sporttudományhoz és sportegészségügyhöz kapcsolódó kutatási tevékenységeket is.

Rögzíti továbbá a Pető Intézet állami fenntartásba vételét, hangsúlyozva, hogy a többi állami fenntartású intézménnyel azonos módon biztosítják a főiskola állami ösztöndíjas helyeit, a köznevelési intézménye pedig gyakorlóiskolai státusba kerül, amely nem csak állami finanszírozást, hanem a felsőoktatási gyakorlóhelyeknek biztosítható speciális többletforrások lehetőségét is biztosítja.

Köznevelési területen a módosítás kitér arra, hogy a jövőben a pedagógiai szakszolgálatnál dolgozó pedagógusok számára is biztosított legyen az évi 25 munkanapnak megfelelő pótszabadság.

Létre szeretnék hozni az Integrált Elektronikus Nyomonkövető Rendszert (INYR), mivel a speciális nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarokkal küzdő gyermekek, tanulók pedagógiai szakszolgálati ellátása során kiemelt jelentősége van annak, hogy hol, mikor és milyen ellátásban részesült az érintett gyermek, illetve a szakemberek milyen megállapításokat tettek. Korábban ezek a kezelések nem voltak rendszerbe foglalva, gyakran elvesztek az információk akár egy iskolaváltáskor is. Az új rendszer ezeket a problémákat hivatott kiküszöbölni.

profitline.hu

Friss cikkek

felvi2015
Már csak pár napja maradt azoknak, akik szeptembertől valamely felsőoktatási intézményben kívánják tanulmányaikat folytatni, hogy beadják jelentkezésüket. A jelentkezési határidő 2015. február 15. éjfél. A... Tovább!
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az általános iskolai tanulóknak péntekig kell benyújtaniuk jelentkezésüket a nappali tagozatos középiskolákba a középfokú felvételi eljárás során. A középfokú felvételi... Tovább!
9osztaly
Szerdán számolt be cikkében a Magyar Nemzet arról, hogy a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója kihelyezett mezőkövesdi ülésén többek között a kilencéves általános iskola bevezetéséről is tárgyalásokat folytat. Rogán... Tovább!
tablet
Az utóbbi években egyre nagyobb területet hódít el a digitális alapú oktatás. Ez talán nem is csoda, hiszen a passzív részvételt élményszerű, interaktív tanulássá varázsolja át. Január végén a Samsung cég újabb... Tovább!
papir_repulo
A gimnáziumi férőhelyek csökkentése ellen és a továbbtanulás mellett álltak ki az MTA munkatársai egy új tanulmányukkal. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének hét kutatója „Az érettségi védelmében” című... Tovább!
dualis
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövő szeptembertől közel 800-an kezdhetik meg felsőoktatási tanulmányaikat duális képzésben. 17 oktatási intézmény már jelezte, hogy... Tovább!
mta_tamogatas
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ősszel hirdette meg programját, amelynek keretében olyan kutatási terveket támogatnak, amelyek az iskolai tanulást segítő módszerek vizsgálatát és fejlesztését célozzák meg. A... Tovább!
radiator
A Napi Gazdaság 19 hazai egyetem körében végzett összegzése szerint 12 egyetem függeszti fel részlegesen működését a karácsonyi ünnepek alatt. A leállások rektori utasításra történnek, és az intézkedés előre... Tovább!
felső banner
Header-banner

Bejelentkezés

jobb alsó banner
Header-banner